неділю, 16 січня 2022 р.

"Всесвітній день снігу". Інформаційне повідомлення

 Всесвітній день снігу

Взимку у 2012 році була започаткована ще одна чудова традиція – святкування Всесвітнього дня
снігу. Інша назва свята – Міжнародний день зимових видів спорту. Ініціатором цієї ідеї стала Міжнародна федерація лижного спорту (FIS). Відзначається Всесвітній день снігу щороку у третю неділю січня (що цьогоріч припадає на 16 січня). Метою такої традиції стали популяризація серед молоді зимових видів спорту та залучення людей до активного способу життя.



У цей день організовуються снігові фестивалі в різних локаціях у понад 45 країнах по всьому світу, де можна повчитись катанню на лижах, позмагатись за призи та спробувати нові снігові розваги (як-от сноутюбинг). На думку організаторів, така традиція допоможе поглянути на прості буденні речі під новим кутом, адже завдяки снігові можна щиро порадіти, познайомитись з новими людьми, активно провести час та круто розважитись без шкоди для довкілля.

Катання на санчатах зі снігових гірок та гра в сніжки – їх теж нам люб’язно пропонує сніг. Всі ці веселі заняття зближують рідних людей, даруючи дітям і дорослим щасливі спогади на все життя.


Сніг корисний для здоров’я не лише з точки зору активного відпочинку. Білосніжний сніговий покрив заспокоює нервову систему, а тала вода – взагалі чудодійна рідина. Звісно, вона має бути виключно з чистого снігу, наприклад, зібраного в  лісі.


А ще саме сніжною зимою особливого значення для нас набуває рідна оселя. З морозного холоду так приємно повертатися додому, в затишок і тепло. Запашний чай, м’який плед, тихий снігопад за вікном налаштовують на спокійний лад. 

Цікаві факти про сніг

Сніг — це прекрасне природне явище, яке дозволяє проводити безліч найбільш незвичайних ігор і заходів. Свята, присвячені цьому диву, зародилися невипадково, адже сніг воістину дивний.


Ми звикли до крихітних сніжинок, більшість з яких можна розгледіти лише під мікроскопом. Але бувають і сніжинки-«гіганти». Одна така крижана красуня з’явилася в 1887 році: її ширина 50 см, а товщина 20 см.

Прийнято вважати, що сніг білого кольору. Насправді він безбарвний, а білим здається, тому що не здатний відбивати сонячне світло.


Але є випадки випадання снігу зеленого і навіть чорного кольору, а на Кавказі можна зустріти фіолетовий або рожевий сніг.

Майже половина всіх, хто живе на планеті, ніколи «наживо» не бачили справжнього снігу.


Швидкість падіння сніжинки дуже маленька, всього 0,9 км/год. Це пов’язано з низькою щільністю сніжинок.

Сніг видає характерний хрускіт, коли на нього наступаєш, через те, що ламаються кристали, з яких він складається. Чим холодніші сніжинки, тим гучніший їх хрускіт.



Снігу, снігу сиплеться довкола.

І садів травнева білизна.

Тільки плаче на морозі гола

Під холодним вітром бузина.

Тільки діти витягли санчата

І, б’ючи підборами об сніг,

Мчать, веселі, весну зустрічати,

Розсипаючи щасливий сміх.

                       В. Симоненко


Перший сніг

Перший сніг на землю ліг,

Кіт по снігові побіг.

На снігу лишив сліди,

Щоб по них назад прийти.

Та поки він десь гуляв,

Сніг на вулиці розтав.

                      Л.Новикова


Падав сніг на поріг,

Кіт зліпив собі пиріг.

Поки смажив, поки пік,

А пиріг водою стік.

Кіт не знав, що на пиріг

Треба тісто, а не сніг.

                        П.Воронько






1 коментар: