середу, 19 січня 2022 р.

«Ярослав Семенович Стецько (1912–1986) - ідеолог ОУН» Викладка на столі за листком календаря


Україна — це вічність, не тільки сьогоднішня, але передусім майбутня й минула
***
Україна повинна стати ідейним, моральним і культурним центром, навколо якого повинні зосереджуватись змагання інших поневолених народів... Україна має бути їх ідейним і моральним провідником у їхніх визвольних змаганнях.
***
Кожне відродження нації виходить із неї самої...
***
Життя робімо таким, яким ми його хочемо бачити!
***
Один із найвідоміших провідників українського націоналізму ХХ століття Ярослав Стецько народився 19 січня 1912 року у Тернополі у сім’ї священника. Юнак був дуже здібний до навчання, тому з відзнакою закінчив Тернопільську гімназію. Після закінчення гімназії Ярослав вступив на філософський факультет Львівського університету, паралельно вивчаючи право в Краківському університеті.

Ще навчаючись в Тернополі, Стецько брав участь у нелегальному молодіжному націоналістичному русі, вступивши в «Українську військову організацію», а потім – в ОУН. З переїздом до Львова його діяльність в ОУН тільки посилилась. У 1932 році, коли Ярославові Стецько було 20 років, він став членом Крайового правління ОУН на західно-українських землях. Очолив ідеологічну референтуру, редагував підпільні видання ОУН «Юнак», «Юність», «Бюлетень Крайової Екзекутиви ОУН на ЗУЗ».

У 1934 році Стецька заарештували під час облави на представників ОУН, що почалася після вбивства у Варшаві міністра внутрішніх справ Польщі Перацького. У в’язницю також потрапили Степан Бандера, Микола Лебідь, Володимир Янів, Роман Шухевич, Богдан Підгайний, Іван Малюца та інші. Ярославу Стецьку присудили п’ять років ув’язнення. Він перебував у в’язниці з літа 1936-го до осені 1937 року, а потім в лютому 1940 року Стецько став одним з ініціаторів створення в Революційного Правління ОУН в Кракові. У тому ж році був обраний заступником керівника ОУН Степана Бандери.

З початком німецько-радянської війни Я. Стецько брав участь у формуванні похідних груп ОУН з метою організації українського самоврядування на окупованих німцями українських землях. Прорвавшись до Львова із групою однодумців, скликав Національні Збори, які 30 червня 1941 року проголосили Акт відновлення Української Держави і обрали Я. Стецька прем’єром Українського уряду Державного Правління. Проте 12 липня він був заарештований гестапівцями і перевезений до Берліна. За відмову на ультимативну вимогу Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави, Я. Стецька перевели до концтабору Заксенгаузен, де він аж до вересня 1944 року перебував у бункері смерті. У 1945 році Стецько втік з-під нагляду гестапо і оселився з дружиною в Мюнхені. Вже на початку 1945 року на Конференції ОУН його обрали в тричленне верховне Бюро Проводу ОУН разом зі Степаном Бандерою та Романом Шухевичем.

У 1946 році Стецько очолив Антибільшовицький блок народів, президентом якого був до кінця свого життя. Він також розгорнув широку діяльність на всесвітній антикомуністичній арені. З 1968 року став головою Проводу революційної ОУН-Б, яку і очолював до кінця свого життя. За даними американського дослідника Расса Белланта, Стецько користувався підтримкою США. Під час правління Рейгана Білий дім залучав його до своїх справ і вважав серйозним лідером. Я. Стецько є автором книг «30 червня 1941 року» (1967) та «Українська визвольна концепція», яка вийшла вже після його смерті (1987).

Помер Стецько 5 липня 1986 року в Мюнхені, де його й поховали на цвинтарі Вальдфрідгоф. 




Література:

Кралюк П.М. Історія України "без брому". Розвиток державності на українських землях. - Харків: Фоліо, 2020. - 424 с.
Марунчак М. Українські політичні в'язні в нацистських концентраційних таборах. - Вінніпег: Світова Ліґа Українських Політичних В’язнів, 1996. - 364 с.
Рахманний Р. Роздуми про Україну: Вибрані есеї та статті 1945-1990. - Київ: Просвіта, 1997. - 692 с.
Сергійчук В. ОУН-УПА в роки війни. Нові документи і матеріали. -Київ: Дніпро, 1996. - 496 с.
Яневський Д.Б. Проект "Україна". Жертва УПА. Місія Романа Шухевича. - Харків: Факт, 2013. - 283 с.
Яневський Д.Б. Проект "Україна". 30 червня 1941 року, акція Ярослава Стецька. - Харків: Факт, 2013. - 283 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар