понеділок, 6 квітня 2020 р.

СПОРТ. COVID-19. МИР.

        6 КВІТНЯ - Міжнародний день спорту для розвитку та миру.  


     Для українського сьогодення цей день має набути особливого та символічного значення, тому що незмінними залишаються поняття, які супроводжують спорт і фізичну культуру: це мирні змагання, сприяння порозумінню людей у світі.

         Спорт заради миру та розвитку

    Спортивна практика є визнаним інструментом сприяння миру, оскільки вона нехтує як географічними кордонами, так і соціальними класами. Він також відіграє значну роль як промотор соціальної інтеграції та економічного розвитку в різних географічних, культурних та політичних контекстах.
    Спорт є потужним інструментом зміцнення соціальних зв'язків та мереж, а також пропаганди ідеалів миру, братства, солідарності, ненасильства, толерантності та справедливості. Вирішення проблем у постконфліктних ситуаціях може бути полегшено, оскільки спорт має можливість об'єднувати людей.
Спорт зарекомендував себе як економічно ефективний та гнучкий інструмент для просування цілей миру та розвитку. У Програмі сталого розвитку до 2030 року додатково визнається роль спорту для соціального прогресу: "Спорт є також важливим фактором сталого розвитку. Ми визнаємо зростаючий внесок спорту у реалізацію розвитку та миру у його просуванні толерантності та поваги та внесок, який він вносить у розширення можливостей жінок та молоді, окремих людей та громад, а також у цілях охорони здоров'я, освіти та соціального включення ".


       Спорт і фізичні навантаження під час COVID-19

     Пандемія COVID-19 поширюється на більшу кількість країн, територій та регіонів світу з тривожною швидкістю, а фізичні та соціальні дистанційні практики стають звичними для припинення поширення хвороби. Закриття тренажерних залів, спортивних споруд та стадіонів, громадських басейнів, танцювальних студій та ігрових майданчиків означає, що багато хто з нас не в змозі активно брати участь у індивідуальних чи групових видах спорту чи фізичних занять, а також не спостерігати за спортивними подіями наживо. Як результат, глобальна спортивна спільнота стикається з серйозними викликами через заходів, введених у незліченних країнах світу.
       Але це не означає, що ми не повинні перестати бути фізично активними. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує 150 хвилин помірної інтенсивності або 75 хвилин високої інтенсивності фізичної активності на тиждень, або комбінацію обох. ВООЗ також має кілька порад, як цього досягти без обладнання та з обмеженим простором. Існує велика кількість безкоштовних та доступних онлайн та цифрових інструментів, спрямованих на заохочення людей будь-якого віку та можливостей залишатися активними та мобільними, залишаючись вдома.
    Спорт має силу змінити світ; це основне право, потужний інструмент для зміцнення соціальних зв'язків та сприяння сталому розвитку, миру, а також солідарності та повазі. Завдяки нашим унікальним індивідуальним навичкам та колективній силі ми можемо зібратися разом та поділитися творчими способами покращення свого здоров’я та самопочуття через спорт та фізичні навантаження - навіть із меж власного будинку.
    Ми просимо всіх бути активними, бути здоровими та демонструвати солідарність у цей період фізичної та соціальної дистанції. Цей позитивний дух допоможе нам усі разом пережити поточні виклики.

    У відповідь на глобальні події, пов'язані з пандемією COVID-19, цього року Міжнародний день спорту для розвитку та миру зосередить увагу на користі для здоров'я від участі у спорті та фізичних навантаженнях, особливо в цей час невизначеності та соціального відставання.

До Міжнародного дня спорту в цьому році давайте #BeActive та здорово обіграти # COVID19.


Немає коментарів:

Дописати коментар