четвер, 2 квітня 2020 р.

Цікаві факти про про великого казкаря

Ганс Християн Андерсен неперевершений казкар всіх віків і народів.














Дружба з принцом Фрітсом
У Данії існує легенда про королівське походження Андерсена. Все тому, що в ранній автобіографії сам автор писав про те, як в дитинстві грав з принцом Фрітсом, згодом - королем Фредеріком VII, і у нього не було друзів серед вуличних хлопчаків. Тільки принц. Дружба Андерсена з Фрітсом, згідно фантазії казкаря, тривала і в дорослому віці, до самої смерті останнього, і, зі слів самого письменника, він був єдиним, за винятком родичів, хто був допущений до труни покійного.
Найперша казка Ганса Християна Андерсена
Зовсім недавно в Данії була виявлена ​​невідома досі казка Андерсена під назвою "Сальна свічка". Рукопис був виявлений ​​серед паперів в архіві датського міста Оденсе місцевим істориком. Фахівці підтвердили справжність роботи, яка, можливо, була написана відомим казкарем ще в шкільні роки.
 Переклад казок урізали
У зарубіжних авторів часто випускали в скороченому і переробленому вигляді. Казки Андерсена спіткала та ж доля, вони публікувалися в переказі, і замість товстих зборів його творів і казок друкувалися тонкі збірники. 
Вважається, що у Андерсена взагалі немає нерелігійних речей, просто десь це помітно неозброєним оком, а в деяких казках релігійний підтекст прихований. Наприклад, в радянському перекладі однієї його казки є фраза: "Все було в цьому будинку: і достаток, і чванливі панове, але не було в будинку господаря". Хоча в оригіналі стоїть: "але не було в домі Господа". А взяти "Снігову королеву", - чи знаєте ви, що Герда, коли їй страшно, молилася і читала псалми, про що, звичайно, читач і не підозрював".
До кінця свого життя Ганс Крістіан Андерсен зберігав дві найцінніші речі — олов'яного солдатика і троянду. Це були подарунки від дітей, які від щирого серця подякували казкареві за його талант. Дитинство майбутнього літератора було нелегким, навіть злиденним, але наполегливість; працьовитість зробили диво — згодом у Європі, а пізніше і в рідній Данії великого казкаря вітали цілі юрби його шанувальників, навіть сам король, єпископи і герцоги виявляли до нього свою прихильність. У Копенгагені в порту встановлено пам'ятник казковій героїні — Русалоньці, яка стала символом країни Данії.

Найвідоміші казки: "Принцеса на горошині", "Дюймовочка", "Стійкий олов'яний солдатик", "Оле-Лукойє", "Снігова Королева".
Щороку 2 квітня, в день народження письменника, в усьому світі святкується Міжнародний день дитячої книги. З 1956 року Міжнародною радою з дитячої книги (IBBY) присуджується Золота медаль Ганса Християна Андерсена - вища міжнародна нагорода в сучасній літературі. Цією медаллю нагороджуються письменники, а з 1966 року - художники, за внесок в дитячу літературу.


Немає коментарів:

Дописати коментар