середу, 1 квітня 2020 р.

ДЕНЬ ЇСТІВНОЇ КНИГИ

 1 квітня - День їстівної книги. Ми долучилися і вирішили пофантазувати. 











«Деякі книги потрібно спробувати, інші проковтнути, а треті — розжувати і перетравити», — сказав якось сер Френсіс Бекон. Схоже, деякі люди сприйняли його слова буквально і почали практикувати це раз на рік.
Міжнародний фестиваль їстівної книги, також відомий як День їстівної книги, — це щорічний захід, який проводиться 1 квітня або в найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу. І це не першоквітневий жарт… Ця подія об’єднує видавців, письменників, ілюстраторів, бібліотекарів і всіх любителів книг, які збираються, щоб оцінити їх «поживну цінність». Учасники створюють «їстівні книги», які виставляють, фотографують, обговорюють, а потім — з’їдають в той же день. Шанувальники книг об’єднуються, щоб насолодитися одночасно мистецтвом книжкової справи і майстерністю кулінарів. Нагороди традиційно присуджують в таких категоріях як «найбільш креативна», «найменш їстівна», «найкращий смак», «найсмачніша на вигляд», «найкращий роман», «найкраща дитяча книга» і т.п.



 Дата свята була обрана на честь дня народження французького кулінара Жана Антельм Бриль-Саварена, який написав знаменитий трактат «Фізіологія смаку».
  У цей день прийнято створювати і виставляти на загальний огляд їстівні книги. Згідно з умовами, перерахованими на офіційному сайті фестивалю, всі їстівні книги повинні бути «книжковими», тобто нагадувати справжню книгу як мінімум формою.
  У цьому фестивалі може взяти участь будь-який бажаючий - як  «автор», або як «читач». Ось вже дійсно можна сказати, що тут свіжі «книжки» розлітаються, як гарячі пиріжки! Адже дизайнерські ідеї кондитерів і кухарів просто не знають кордонів - щороку книжково-кулінарні шедеври перевершують попередні.

Немає коментарів:

Дописати коментар