четвер, 23 квітня 2020 р.

РЕКОМЕНДАЦІЯ ДЛЯ ПРОЧИТАННЯ

КНИГИ


Даніел Кіз 


Дата народження 9 серпня 1927 р.  Один з найвідоміших американських письменників-фантастів XX століття, лауреат великої кількості престижних літературних премій, в тому числі «Хьюго» і «Х'юго», які автор отримав за найвідоміший свій твір - «Квіти для Елджернона». Практично всі книги Деніела Кіза відрізняються гострою соціальною проблематикою. У своїх творах автор багато розмірковує про науку, проблеми радіаційної катастрофи і психологію людини.

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/author/view/Djeniel_Kiz/

Коли ти щасливий - коли розумний або ж дурний, коли всі бояться твого інтелекту або співпереживають твоєму нервового розладу? І чи варто ризикувати, коли у тебе все є, але ти цього не розумієш? Що є справжня дружба і справжня любов? Насправді проблем, піднятих Кізом, набагато більше. Інтелектуальна манера письма, неймовірна глибина думки, логічність кожної тези і продуманість фіналу, - часом здається, що роман написаний ідеально. Кожна сторінка несе в собі величезний сенс. Я не дуже люблю читати, частіше змушую себе, адже читати доводиться багато, але від Киза не могла відірватися. Книга, яка читається на одному диханні, яку хочеться перечитувати, герої, яким хочеться співпереживати. Одночасно шкода і Чарлі-дурника, і Чарлі-генія. Але найбільше шкода Елджернона ...

З відгуку Марини Кругляк

Науково-фантастичний роман, що виходть за рамки жанру Коли Чарлі Гордон, людина з обмеженими ментальними можливостями, проходить експеримент, щоб підвищити свій інтелект, його життя змінюється таким чином, що він собі навіть уявити не міг. Але чи буде досягнутий результат постійним? ⠀⠀ "Квіти для Елджернона" - одна з тих книжок, які б я хотіла прочитати набагато раніше. Вона просто дивовижна! Вона про інтелект і про те, яким вирішальним він може бути в житті людини. Дуже емоційна книга. ⠀ Особисто для мене вона дуже потужна. Історія Чарлі дещо відкликається в мені. Бо в шкільні часи я дещо випереджала однокласників, і знаю, що то таке – не бути на одному інтелектуальному рівні з іншими дітьми. Набута інтелектуальна сила Чарлі, зрештою, перевалює навіть "великі уми" вчених, які експериментували над ним, і у нього починає розвиватися почуття замкнутості (саме тому я відчувала деяку спорідненість з головним героєм). І вже такі його складнощі набувають форми вишеньки на торті самотності. ⠀ Інтелект Чарлі зростає, він осягає події зі свого минулого. В цей момент я відчувала до нього страшенну жалість і співчуття. І коли він починає повертатися назад, книга стає дійсно сумною. Іноді пробиває на сльози. ⠀ Мені дуже сподобалося, що історія написана в періодичних звітах Чарлі про його прогрес. Це ідеальний спосіб провести нас шляхом від стрімкого підвищення до спаду. Дієвий спосіб, та вже і болючий! Мені довелося декілька разів відкласти книжку, щоб не розридатися. ⠀ "Квіти для Елджернона" – один із тих рідкісних науково-фантастичних романів, що виходить за рамки жанру. ⠀ Однозначно рекомендую читати усім, хто цього ще не зробив.

З відгуку Vinga

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/kviti-dlja-eldzhernona-2109600.html#tab-reviews

Немає коментарів:

Дописати коментар