вівторок, 21 квітня 2020 р.

СЛОВО ПРО ШАРЛОТТУ БРОНТЕ


Шарлотта Бронте - англійська романістка, видатна письменниця (нар.21 квітня 1816 — пом.31 березня 1855) 
Народилася в Західному Йоркширі  в сім’ї священнослужителя англіканської церкви. Була третьою дитиною в сім’ї.

1846 року тріо сестер Бронте видало спільну віршовану збірку. Побоюючись, що літературний дебют жінок буде несприйнятий, вони назвалися псевдонімами «Каррер, Елліс і Ектон Белл».
1847 року кожна з них видала по власному твору під тими ж псевдонімами: Шарлотта написала повість «Вчитель» («Учитель»), Емілі — «Буремний перевал», а Анна — «Аґнес Ґрей». 

Романи Шарлотти Бронте 
Джейн Ейр, виданий в 1847 р. 
Шерлі, виданий в 1849 р. 
Городок, виданий в 1853 р. 
Вільєтт,  написаний 1853 року.
Учитель, виданий в 1857 р. 
Емма (Незавершений; роман завершила, дбайливо поставившись до спадщини Шарлотти Бронте, письменниця Констанс Сейвері, яка опублікувала роман «Емма» під наступним співавторством: Шарлотта Бронте and Another Lady. Крім цього, роман Шарлотти дописала ще в одному варіанті Клер Бойлан, і назвала його «Емма Браун»).

Шарлотта Бронте - одна з найзнаменитіших романісток Великобританії. Вона мріяла писати з дитинства, але змогла повноцінно зайнятися творчістю тільки в останнє десятиліття свого життя. За цей незначний проміжок часу крихітна Шарлотта (в ній було всього 145 см зросту!) Подарувала світові чотири блискучих роману, які змушують тремтіти читачів і через два століття.






БІОГРАФІЯ

Торнтон - невелике село на сході Англії, проте її назва знайоме всім, тому що тут з'явилася на світ видатна романістка Шарлотта Бронте. 21 квітня 1816 року в родині священика Патріка Бронте і його дружини Марії Бренуелл народилася третя дитина. Дівчинку назвали Шарлоттою.

Пізніше сімейство змінило місце проживання, переїхавши Хауорт. Тут на світ з'явилося ще троє дітей - єдиний син Патрік Бренуелл і двоє чарівних доньок - Емілі і Енн. Незабаром після народження останньої дитини Марія Бренуелл важко захворіла. Лікарі діагностували недугу занадто пізно - пізня стадія раку матки. Марія вмирала в страшних муках і померла у віці 38 років, залишивши на руках батька шістьох малолітніх дітей.

Відразу ж після горя, що спіткало сімейство, в Хауорт примчала сестра покійної Марії. Тітка Бренуелл замінила дітям матір і завжди намагалася матеріально і морально підтримувати сиріт.

Рідні місця письменниць
Мала батьківщина знаменитих сестер Бронте сучасний Хауорт є популярною точкою на туристичній карті Європи. Практично кожен об'єкт Хаурота носить прізвище знаменитих мешканок містечка. Тут є водоспад Бронте, міст Бронте, камінь Бронте, шлях Бронте, фамільна усипальня Бронте і, звичайно ж, будинок сестер Бронте, в якому зараз знаходиться музей, присвячений життю і творчості знаменитих англійських романісток.

Школа Кован-Брідж
Школа Кован-БріджКогда Шарлотті виповнилося вісім, батько відправив її в Кован-Бріджскую школу. Тут вже проходили навчання старші сестри Марія і Елізабет. Восени до сімейства приєдналася шестирічна Емілі.

Кован-Брідж був, мабуть, найгіршим місцем для дітей. Вихованки жили в сирих погано опалювальних кімнатах, їли мізерну, часто протухнула їжу і при цьому боялися висловити своє обурення, бо за кожну провину дівчаток піддавали суворому покаранню, не виключаючи публічну прочуханку.

Незабаром Марія і Елізабет Бронте важко захворіли. Лікарі діагностували туберкульоз. Переляканий батько тут же вивіз дочок з проклятого місця, проте врятувати старших дочок не вдалося - одна за одною вони померли в рідному Хауорт і були поховані у фамільному склепі поруч зі своєю матір'ю.

Кован-Брідж врізався в пам'ять юної Шарлотти Бронте назавжди. Роки по тому вона відобразила образ ненависної школи в романі «Джейн Ейр». Ловудского пансіон, в якому виховується головна героїня, - це художня реконструкція Кован-Бріджа.

Блискучий дебют братів Белл
Знову оселившись в Хауорт, діти Бронте отримують домашню освіту і починають працювати над своїми першими літературними працями. Шарлотта, Бренуелл, Емілі і Енн створюють хроніку вигаданого королівства Ангра. Коли Шарлотта стала відомою письменницею, її юнацькі твори побачили світ, а багатьом пізніше вони були об'єднані в збірники «Легенди Ангра» (1933), «Розповіді про Ангра» (2006) та інші.

Блискучий дебют братів Белл

У п'ятнадцять Шарлотта знову залишає рідну домівку і вирушає в Роу-Хедскую школу. Тут вона удосконалює свої знання і отримує можливість займатися викладацькою діяльністю. Деякий час Бронте викладає в стінах альма-матер, витрачаючи платню на навчання молодших сестер.

Удосконалювати французький сестри Бронте відправляються в Брюссельський пансіон. Щоб не платити за навчання, дівчата поєднують навчання з роботою і викладають мешканкам пансіону англійську мову.

Після повернення на батьківщину Бронте намагаються відкрити власну школу для дівчаток. Стартовий капітал для підприємства надала тітка Бренуелл. Однак скромно обставлений будиночок з видом на хауортское кладовищі не користувався популярністю. Незабаром у молодих директрис закінчилися гроші, і від мрії про школу довелося відмовитися. Бронте, як і раніше, роз'їхалися по багатим сім'ям гувернантками.

Тільки Шарлотту не влаштовувало таке положення справ. Спершу вона надихнула сестер видати збірку віршів, а потім віддати в публікацію романи (на той час кожна з сестер Бронте встигла написати за твором). Щоб зацікавити читача, дівчата назвалися вигаданими іменами, причому чоловічими. Шарлотта була Каррером, Емілі - Еліс, Енн - Ектон. А всі вони - братами Белл.

Лондонське видавництво тут же взялося друкувати «Грозовий перевал» Емілі і «Агнес Грей» Енн, а ось роман «Учитель» Шарлотти був відкинутий. Перша невдача не змусила старшу Бронте опустити руки, а лише розпалила її запал. Отримавши відмову, Шарлотта дістає чорнильницю і починає запоєм складати новий роман, який буде названий «Джейн Ейр».

Шарлотта Бронте Не дивлячись на те що Шарлотта Бронте ніколи не могла похвалитися особливою красою, чоловікам подобалася ця крихітна розумна панночка...

ПЕРЕКЛАД  статті: Биография Шарлотты Бронте: маленькая женщина с огромной душой

Немає коментарів:

Дописати коментар