суботу, 25 квітня 2020 р.

ЧОРНОБИЛЬ – УКРАЇНСЬКИЙ РАХУНОК МЕРТВОЇ ЗОНИ

 26 квітня 1986 року о 1:23  за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Аварія на Чорнобильській атомній станції назавжди змінила життя мільйонів людей і залишається однією з найтрагічніших сторінок в історії людства. Навіть через 34 років після події, пам'ять про ті жахливі події живе в серцях людей.


Історії життя ліквідаторів та очевидців катастрофи знайшли відображення в книгах і фільмах.




Книжка нобелівської  лавреатки з літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього" в перекладі української авторки Оксани Забужко неймовірно живо та глибоко оповідає про враження людей, які бачили цю трагедію на власні очі.

Книга есеїв французької авторки Галі Акерман «Пройти крізь Чорнобиль» - це унікальний путівник по клаптиках долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі.

Пронизливий роман знаменитої православної письменниці Юлії Вознесенської розповідає про долю трьох сестер, чиї життя перекреслила Чорнобильська катастрофа, і про любов, яка перемагає страх, смерть і дає надію на майбутнє.

Це книга спогадів. Люди, які пройшли Чорнобиль, самі розкажуть про свою роботу, яку ми вважаємо героїчної. 12 оповідань про ліквідацію наслідків аварії, про життя і роботі в позамежних умовах.

У романі Володимира Яворівського «Марія з полином наприкінці століття» трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого всього за двадцять километрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуваючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців. 


Дія відбувається в молодому містечку атомних енергетиків і в селі, що знаходиться в 30-кілометровій зоні. Письменник розповідає нам про життя своїх героїв до трагедії, і про те, як змінилася вона після.

·       Підбірка документальних фільмів

Битва за Чорнобиль.
Однією з кращих документальних картин вважається саме "Битва за Чорнобиль". Фільм, знятий каналом Discovery, розповідає про реакцію уряду СРСР та інших країн на аварію, що сталася. Ви зможете подивитися інтерв'ю з Горбачовим, а також почути розповіді місцевих жителів і безпосередньо ліквідаторів.
Розчеплені на атоми.
Цей документальний фільм про Чорнобиль був знятий каналом "1+1" до 30-ї річниці трагедії. Глядачі зможуть побачити в ефірі телеканалу 26.04.16 р. о 20:30. Кілька сюжетних ліній про очевидців трагедії включають як документальні факти, так і художні постановки. Також у фільмі буде показано ексклюзивне інтерв'ю з директором Чорнобильської АЕС.

https://1plus1.video/rozshtepleni-na-atomi-full


Чорнобиль – в середині саркофага.
Картина про вчених, які працюють усередині саркофага, яким був закритий аварійний енергоблок станції. Під час перегляду ви дізнаєтеся про труднощі роботи інженерів, також у фільмі розкриваються важливі технічні аспекти події.

Прип'ять. (Документальний фільм про життя в Чорнобилі) 
Даний фільм отримав премію на фестивалі документальних кінострічок в Мюнхені. Історії жителів міста-привида Прип'яті вражають до глибини душі. Люди, які не бояться радіації і продовжують жити в покинутому місці, розкажуть про свої проблеми і згадають дні трагедії.


Немає коментарів:

Дописати коментар