неділю, 12 квітня 2020 р.

КОСМОС і КНИЖКИ

12 квітня – Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос)




Відзначається цей день за рішенням Міжнародної авіаційної федерації.

12 квітня 1961 року громадянин СРСР Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі здійснив орбітальний політ навколо Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. В цей же день відзначається і Міжнародний день польоту людини в космос.

Всесвітній день авіації і космонавтики був встановлений на 65-й сесії ООН 7 квітня 2011 року в честь 50-ї річниці польоту людини в космос.

День працівників ракетно-космічної галузі України святкують ті, хто так чи інакше пов'язаний з космонавтикою. Свято встановлене указом Президента від 13 березня 1997 року.

В Україні пріоритетним напрямком цієї галузі є міжнародне співробітництво, участь в реалізації міжнародних проектів.
У Законі України "Про космічну діяльність" визначається "Космічна діяльність має на меті: сприяння соціально-економічному та науковому прогресу держави, зростанню добробуту громадян; участь у розв'язанні загальних проблем людства; розвиток космічної науки і техніки, космічних послуг та технологій, які обумовлюють стабільний розвиток національної економіки; створення потужного експортного потенціалу космічної галузі; забезпечення доступу в космос, здійснення наукових досліджень Землі та космічного простору; створення та підтримка космічними засобами сучасного інформаційного простору держави; забезпечення довгострокових інтересів держави у сфері національної безпеки та обороноздатності; сприяння вдосконаленню освіти; участь у контролі за виконанням угод, учасницею яких є Україна, що стосуються міжнародної безпеки"
Тетяна Карлаш: "Що­до партнерсь­ких про­грам, то Ук­раїна, не маючи сво­го кос­модро­му, дав­но бере актив­ну участь у міжна­род­них про­ектах запус­ку ракет. Ось і в серпні з кос­модро­му Ку­ру у Фран­цузькій Гвіані євро­пейсь­ка ракета-носій лег­кого кла­су Vega, з мар­шовим дви­гуном РД-843, роз­роб­леним КБ «Південне» та виготов­леним на «Південному машинобудів­ному заводі імені О.М. Ма­карова», вивела на орбіту, висотою близь­ко 320 кілометрів, метео­рологічний космічний апа­рат Aeolus Євро­пейсь­кого кос­мічно­го агент­ства вагою 1357 кілог­рамів. Цей пуск став два­над­цятим у рам­ках про­гра­ми Vega та пер­шим у нинішньому році.
Про про­ект лег­кої ракети-носія «Маль­ва», малі космічні апа­рати, новітні тех­нології, інстру­мен­ти для виконан­ня мон­таж­них і відновлювальних робіт у відкритому кос­мосі, дослідження аку­с­тич­но-гравітаційних хвиль, гео­магнітні поля, космічні бурі – і ще великий перелік тем роз­глядалися на засідан­нях форуму"
По­тенціал космічної на­уки — для зем­них цілей 

ХТО З НАС В ДИТИНСТВІ НЕ МРІЯВ СТАТИ КОСМОНАВТОМ, КОСМОНАВТКОЮ?
🌛🌓🌙✨
ДЛЯ ДІТЕЙ ПРОПОНУЄМО ТАКІ КНИГИ







Немає коментарів:

Дописати коментар