середа, 2 жовтня 2024 р.

НАСА. Інформаційна довідка

НАСА? Це-Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (англ. National Aeronautics and Space Administration (NASA) — агентство уряду США, заснована 1958 року для досліджень у галузі аеронавтики й космічних польотів. Штаб-квартира NASA розташована у Вашингтоні; основний майданчик — на мисі Канаверал у Космічному центрі Кеннеді у Флориді. Перша космічна програма NASA почалася з запуску космічного апарата «Піонер» у 1958-му, який збирав інформацію для подальших пілотованих польотів, найвідомішим з яких став політ на Місяць «Аполлона-11» 16-24 липня 1969.


23 вересня 2024 року екіпаж, що складається з добровольців і бере участь у моделюванні польоту на Марс, «повернувся» на Землю після того, як його було ізольовано в крихітному середовищі існування в Космічному центрі імені Джонсона в Г'юстоні. Їхня робота робить внесок у науку, яка приведе людство до польоту на Місяць і, зрештою, на Марс.

Історія НАСА

Національне Аерокосмічне Агентство НАСА було створено 29 липня 1958 року внаслідок реорганізації Національного консультативного комітету з повітроплавання (NACA). Його поява відбулося в результаті "космічної гонки" після запуску Радянським Союзом першого штучного супутника Землі.
Перша програма NASA почалася з запуску космічного апарату "Піонер" в 1958 році. Це було підготовчим етапом для подальших пілотованих польотів, найвідомішим з яких став політ на Місяць "Аполлона-11" в липні 1969 року. Крім того НАСА розробили космічні програми: "Меркурій", "Джеміні", "Аполлон", "Скайлеб", "Союз" - "Аполлон", "Шаттл", "Сузір'я".
Спільно з урядами країн світу НАСА займається вирішенням проблеми захисту Землі, вивчає питання, коли чекати зіткнення з астероїдом, займається виявленням таких космічних тіл, а також розробкою планів щодо запобігання катастрофи.
«Меркурій» — перша американська програма польоту людей у космос
У межах проєкту здійснили 25 польотів, протягом яких досягли амбітних цілей: вивести космічний корабель з екіпажем на орбіту Землі, забезпечити функціонування людини у космосі та її відновлення.
Перший у світі багаторазовий космічний корабель «Колумбія»
Був введений в експлуатацію NASA 1979 року. Шатл літав у космос 28 разів і здійснив 4808 обертів навколо Землі.
Останній політ «Колумбії» у лютому 2003 року закінчився трагедією через руйнування зовнішнього теплозахисного шару. Загинуло семеро членів екіпажу.

Що NASA дізналося про вік і склад Всесвіту
Супутник NASA Wilkinson Microwave Anisotropy Probe здобув дані, що дозволили вченим визначити вік Всесвіту — аж 13,77 млрд років. До того ж виявили, що у складі Всесвіту лише 4,6% атомів, а решта — це темна матерія. Телескопи NASA допомогли краще вивчити темну матерію і визначити, що її маса уп’ятеро перевищує масу звичайної матерії. Перше пряме виявлення темної матерії здійснили за допомогою рентгенівського телескопа Chandra у 2007 році під час спостережень скупчення галактик Bullet.

Що NASA робить сьогодні
Місія SOHO вивчає Сонце і його вплив на Землю
Спільна місія NASA та ESA (European Space Agency) під назвою SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) вивчає Сонце від глибини його ядра до корони, спостерігає за сонячним вітром, викидами корональної маси та супутніми явищами типу магнітних бур.

Довгострокові цілі NASA максимально амбітні
Космічне управління має намір запустити та втілити план «Від Місяця до Марсу». Він передбачає будівництво нової космічної станції на місячній орбіті та створення придатної для життя бази на Місяці, а також планує висадити астронавтів на поверхню Марсу до 2040 року.


Електронні ресурси:


http://surl.li/gfxluu

https://www.rbc.ua/rus/tag/nasa-4a001f49cc568

https://speka.media/n13862-v5wlwk?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20972733776&gad_source=1



Бібліотечні книги:


1. Всесвіт: 50 найвідоміших космічних об'єктів. - Київ: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. - 56 с.
2. Гокінг, С. Найкоротша історія часу. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 160 с.
3. Гокінг, С. Про Всесвіт коротко. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 192 с.
4. Гокінг, С. Теорія всього. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 160 с.
5. Кайку, М. Гіперпростір: наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір. - Львів: Літопис, 2019. - 400 с.
6. Коскі, О. Сонячна система: путівник для туристів. - Харків: Жорж, 2020. - 240 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар