понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Зустріч з видавцем - Ярославом Карпцем. "Новинки видавничої майстерні "YAR"

  10 жовтня 2024 року у Бібліотеці сімейного читання імені Олеся Гончара (вул. М. Шепелєва,13) відбулася зустріч колективу бібліотекарок, учнів 10 класу середньої школи №12 з цікавою людиною - письменником, літературним критиком, видавцем, журналістом, громадським діячем - Ярославом Карпцем (псевдонім Яр Левчук).





Сьогодні пан Ярослав Карпець розповів про останні нові книги, які вийшли у видавництві YAR. Це книга про життєвий і творчий шлях Павла Тичини "Феєрія Духу". 



Карпець, Я. Феєрія Духу: роман/ Ярослав Карпець.-- Київ: Видавнича майстерня YAR, 2024. -- 2024. -- 220 с

“Спогади із щоденникових записів охоплюють 45 років життя видатного письменника, діяча української культури. У цих щоденникових записах є свідчення духовного життя та творчих пошуків автора, непересічні враження від багатьох зустрічей із діячами культури й мистецтва, думки про специфіку поетичної творчості”, – розповідає автор і видавець книги Ярослав Карпець.

Автор зазначив, що писав цю книгу три роки. Вона не з’явилася б, якби не творча співпраця з музеєм-квартирою Павла Тичини в Києві у 2021 році. Саме тоді автор започаткував культурно-просвітницький проєкт під назвою “Тичині-130”. У рамках даного проєкту відбулися інтерв’ю з науковцями, котрі розповідали любителям української літератури про збірки: “Сонячні кларнети” та “Замість сонетів і октав”.

Присутні з цікавістю подивилися документальнй фільм "ЗЛАМАНИЙ. ПАВЛО ТИЧИНА: Між гімном армії УНР і Сталінською премією" | Машина часу.

 Автор продемонстрував присутнім виставку ілюстрацій до книги студентів-дизайнерів коледжу КНУТД : Діани Коваленко, Анастасії Філіпової, Євгенії Корнієнко, Марії Микитчик, Марії Клітної, Арини Панфілець, Валерія Носкова, Ірини Шконди, Олександра Симкіна, Катерини Ігнатової, Іванни Карпової, Олени Ярошовець. Загалом студенти створили 15 малюнків до 15 розділів книжки.

А ще звучала музика у виконанні сучасних українських гуртів на слова віршів Павла Тичини: "Гаї шумлять"   гурту  "Пиріг і батіг" ,  за словами вірша раннього Павла Тичини та «Як упав же він з коня» (слова Павла Тичини, музика народна)  з аудіоальбому «Пісні Української революції» – спільний проект Українського інституту національної пам’яті, Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька».

Дерева з кулями. Автор: Олена Демір. Жанр: збірка короткої прози про війну

Це про війну з Росією. Книга, яка містить у собі багато болю.

Але тут є оповідання не тільки про війну в Україні, проте усі вони болять і зачіпають незагоєну рану в душі. Деякі оповідання спонукають до роздумів, як могло б бути, але не є.

З часом до болю звикаєш, він не зникає, просто від того що є постійним, стає не таким гучним і не так яскраво пече в середині.

Ярослав Карпець зачитав декілька коротеньких уривків з книги, які присутні дуже уважно слухали й зачитане вразило присутніх фактами про сьогоденні події та їх реальну правдивість. 

Ця книга має гарне поліграфічне оформлення.

Демір, О. Дерева з кулями. Збірка короткої прози  про війну/ Олена Демір.-- Київ: Видавнича майстерня YAR, 2024. -- 2024. -- 188 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар