вівторок, 10 вересня 2024 р.

«Земля». О. Довженко». Бібліотечний кінозал

 Олександр Петрович Довженко - український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа.

У кінематографії з 1926 р. О.Довженко починав режисером і сценаристом Одеської кіностудії, потім працював художнім керівником Київської кіностудії.

Однією з магістральних його робіт дослідники вважають стрічку "Земля", що стала важливим надбанням не лише українського кінематографа, а й світового, здобувши прихильність представників міжнародної кіноспільноти.

Німа чорно-біла стрічка хронометражем у 89 хвилин розповідає про період колективізації. У притаманній для нього філософській манері Довженко перетворив образ землі на метафору - вона стала сенсом існування українського селянина. За сюжетом, у своєму гармонійному світі землероби ведуть щасливе позачасове життя, спокій якого порушує поява трактора. У такий спосіб Довженко у фільмі продемонстрував розірвання зв’язку із землею, яке спричинила колективізація. 


  

На київські екрани "Земля" вийшла 8 квітня, але вже за 9 днів її зняли з показів через "натуралізм і замах на звичаї".


Наприкінці XX століття європейське міжнародне журі визначило 10 найкращих фільмів усіх часів і народів. Єдиною німою стрічкою, що ввійшла до цієї десятки, була "Земля" Довженка.

У 2012 році Національний центр Олександра Довженка розпочав реставрацію стрічки на основі оригінальної версії 1930 року. Музичний супровід до фільму "Земля" на замовлення Довженко-Центру створив український етногурт "ДахаБраха".

В 2021 році «Земля» посіла друге місце в опитуванні Довженко-Центру щодо визначення найкращих фільмів в історії українського кіно.

Посилання на доступ до кінофільму "Земля":https://youtu.be/aqKpWgm1nfI?si=BODIabWldMmq6YIP

Бібліотечні книги, які можна прочитати: 


Безручко, О. Невідомий Довженко. - Київ: Фенікс, 2008. - 312 с. 

Марочко, В. Зачарований Десною. - Київ: Києво-Могилянська академія, 2006. - 285 с. 

Марочко, В. Олександр Довженко: Зачарований Десною. - Київ: Парламентське видавництво, 2019. - 576 с.

Панасенко, Т. Олександр Довженко. - Харків: Бібколектор, 2020. - 120 с. 

Шудря, М. Геній найщирішої проби. - Київ: Юніверс, 2005. - 384 с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар