середа, 11 вересня 2024 р.

«160 років з дня народження Павла Грабовського». Книжкова виставка

 Павло Арсенович Грабовський - український поет, публіцист і критик, державний діяч, перекладач світової поезії із багатьох мов. Він став відомим як один із представників покоління українських письменників, що формували національну літературу у другій половині ХІХ століття. 


Грабовський був одним із тих, хто своїм словом пробуджував національну свідомість і дух українського народу в умовах жорстких обмежень та переслідувань. Його поезія пройнята любов'ю до рідного краю, прагненням до справедливості та свободолюбства, а також висловлювала віру в майбутнє українського народу. Одна з ключових тем творчості Грабовського - це страждання народу та необхідність боротьби за свободу.



Серед його відомих творів - збірки «Пролісок», «З півночі», «Кобза». Широке пізнавальне, виховне і естетичне значення для дітей мають такі вірші поета, як «Сонечко та дощик», «Щоглик», «Соловейко», «Дніпр», «Метеличок», «До школи», «Дітям».

Незважаючи на важкі життєві обставини, заслання та репресії, П.Грабовський залишив по собі значну літературну спадщину. Його твори перекладалися різними мовами, а сам він активно займався перекладами світової літератури українською. Павло Грабовський є прикладом стійкості, патріотизму та любові до своєї землі, він увійшов в історію української літератури як поет-борець, що присвятив своє життя боротьбі за права людей і національну свободу.

Бібліотечні книжки: 

Грабовський, П. Вибрані твори. - Київ: Дніпро, 1985. - 343 с. 

Грабовський, П. Поезії. - Київ: Дніпро, 1989 - 428 с.

Грабовський, П. Твори. - Київ: Дніпро, 1964. - 492 с. 

Історія української літератури XIX ст. - Київ: Вища школа, 2003. - 439 с. 

Українська дитяча література. - Київ: Вища школа, 1992. - 382 с. 

Українська дитяча література. - Київ: Вища школа, 2002. - 519 с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар