понеділок, 9 вересня 2024 р.

«Котляревський, Іван Петрович: життєпис». Книжкова виставка.

 Іван Котляревський (1769–1838) – класик нової української літератури, письменник, драматург, перекладач, військовий, просвітитель, громадський діяч.  

І.Котляревський відомий передусім завдяки своїй сатиричній поемі «Енеїда», п’єсі «Наталка Полтавка» та водевілю «Москаль-чарівник». Його поема "Енеїда" 1798-го року стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. 

Творчість І.Котляревського ознаменувала собою початок нової ери української літератури. Із порівняно невеликого за обсягом творчого доробку письменника починається потужний рух національного відродження.

Характерною рисою І.Котляревського є глибоке знання життя народу, його характеру, національної вдачі, діяльна любов до всього, що входить у поняття "Батьківщина", що розвивав і зміцнив це поняття. У його творах ставилися важливі громадянські, морально-етичні проблеми епохи і розв'язувалися вони з передових позицій. 

Значення Котляревського як зачинателя української літерату­ри винятково важливе: своїм поетичним словом, утвердженням засад демократичної естетики він відкривав, новий напрям у роз­витку національної культури, спрямований на дедалі глибше про­никнення в життя народу, на осмислення його історичної долі.

Творчість І.Котляревського увійшла дорогоцінним вкладом в українську літературу і стала живим джерелом духовного роз­витку народу. На його творах вчимося любити свою Батьківщину, рідну мову, навчаємося бути чесними, виховуємо в собі високу моральність і героїзм, гуманність і оптимізм, переймаємо мудрість і красу добрих почуттів.

Бібліотечні книги, які можна взяти для прочитання: 


Котляревський, І. Енеїда. Наталка Полтавка. - Київ: Веселка, 2000. - 327 с. 

Котляревський, І. Енеїда: Поема. - Київ: Книга, 2008. - 384 с. 

Панасенко, Т. Іван Котляревський. - Харків: Фоліо, 2019. - 88 с. 

Панасенко, Т. Іван Котляревський. - Харків: Фоліо, 2010. - 88 с. 

Шевчук, В. Вершинний твір українського бароко: Літературознавче дослідження "Енеїди" І.Котляревського. - Київ: Веселка, 2003. - 38 с. 


Немає коментарів:

Дописати коментар