середа, 11 вересня 2024 р.

«160 років з дня народження Павла Грабовського». Книжкова виставка

 Павло Арсенович Грабовський - український поет, публіцист і критик, державний діяч, перекладач світової поезії із багатьох мов. Він став відомим як один із представників покоління українських письменників, що формували національну літературу у другій половині ХІХ століття. 


Грабовський був одним із тих, хто своїм словом пробуджував національну свідомість і дух українського народу в умовах жорстких обмежень та переслідувань. Його поезія пройнята любов'ю до рідного краю, прагненням до справедливості та свободолюбства, а також висловлювала віру в майбутнє українського народу. Одна з ключових тем творчості Грабовського - це страждання народу та необхідність боротьби за свободу.



Серед його відомих творів - збірки «Пролісок», «З півночі», «Кобза». Широке пізнавальне, виховне і естетичне значення для дітей мають такі вірші поета, як «Сонечко та дощик», «Щоглик», «Соловейко», «Дніпр», «Метеличок», «До школи», «Дітям».

Незважаючи на важкі життєві обставини, заслання та репресії, П.Грабовський залишив по собі значну літературну спадщину. Його твори перекладалися різними мовами, а сам він активно займався перекладами світової літератури українською. Павло Грабовський є прикладом стійкості, патріотизму та любові до своєї землі, він увійшов в історію української літератури як поет-борець, що присвятив своє життя боротьбі за права людей і національну свободу.

Бібліотечні книжки: 

Грабовський, П. Вибрані твори. - Київ: Дніпро, 1985. - 343 с. 

Грабовський, П. Поезії. - Київ: Дніпро, 1989 - 428 с.

Грабовський, П. Твори. - Київ: Дніпро, 1964. - 492 с. 

Історія української літератури XIX ст. - Київ: Вища школа, 2003. - 439 с. 

Українська дитяча література. - Київ: Вища школа, 1992. - 382 с. 

Українська дитяча література. - Київ: Вища школа, 2002. - 519 с. 

вівторок, 10 вересня 2024 р.

«Земля». О. Довженко». Бібліотечний кінозал

 Олександр Петрович Довженко - український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа.

У кінематографії з 1926 р. О.Довженко починав режисером і сценаристом Одеської кіностудії, потім працював художнім керівником Київської кіностудії.

Однією з магістральних його робіт дослідники вважають стрічку "Земля", що стала важливим надбанням не лише українського кінематографа, а й світового, здобувши прихильність представників міжнародної кіноспільноти.

Німа чорно-біла стрічка хронометражем у 89 хвилин розповідає про період колективізації. У притаманній для нього філософській манері Довженко перетворив образ землі на метафору - вона стала сенсом існування українського селянина. За сюжетом, у своєму гармонійному світі землероби ведуть щасливе позачасове життя, спокій якого порушує поява трактора. У такий спосіб Довженко у фільмі продемонстрував розірвання зв’язку із землею, яке спричинила колективізація. 


  

На київські екрани "Земля" вийшла 8 квітня, але вже за 9 днів її зняли з показів через "натуралізм і замах на звичаї".


Наприкінці XX століття європейське міжнародне журі визначило 10 найкращих фільмів усіх часів і народів. Єдиною німою стрічкою, що ввійшла до цієї десятки, була "Земля" Довженка.

У 2012 році Національний центр Олександра Довженка розпочав реставрацію стрічки на основі оригінальної версії 1930 року. Музичний супровід до фільму "Земля" на замовлення Довженко-Центру створив український етногурт "ДахаБраха".

В 2021 році «Земля» посіла друге місце в опитуванні Довженко-Центру щодо визначення найкращих фільмів в історії українського кіно.

Посилання на доступ до кінофільму "Земля":https://youtu.be/aqKpWgm1nfI?si=BODIabWldMmq6YIP

Бібліотечні книги, які можна прочитати: 


Безручко, О. Невідомий Довженко. - Київ: Фенікс, 2008. - 312 с. 

Марочко, В. Зачарований Десною. - Київ: Києво-Могилянська академія, 2006. - 285 с. 

Марочко, В. Олександр Довженко: Зачарований Десною. - Київ: Парламентське видавництво, 2019. - 576 с.

Панасенко, Т. Олександр Довженко. - Харків: Бібколектор, 2020. - 120 с. 

Шудря, М. Геній найщирішої проби. - Київ: Юніверс, 2005. - 384 с. 

понеділок, 9 вересня 2024 р.

«Котляревський, Іван Петрович: життєпис». Книжкова виставка.

 Іван Котляревський (1769–1838) – класик нової української літератури, письменник, драматург, перекладач, військовий, просвітитель, громадський діяч.  

І.Котляревський відомий передусім завдяки своїй сатиричній поемі «Енеїда», п’єсі «Наталка Полтавка» та водевілю «Москаль-чарівник». Його поема "Енеїда" 1798-го року стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. 

Творчість І.Котляревського ознаменувала собою початок нової ери української літератури. Із порівняно невеликого за обсягом творчого доробку письменника починається потужний рух національного відродження.

Характерною рисою І.Котляревського є глибоке знання життя народу, його характеру, національної вдачі, діяльна любов до всього, що входить у поняття "Батьківщина", що розвивав і зміцнив це поняття. У його творах ставилися важливі громадянські, морально-етичні проблеми епохи і розв'язувалися вони з передових позицій. 

Значення Котляревського як зачинателя української літерату­ри винятково важливе: своїм поетичним словом, утвердженням засад демократичної естетики він відкривав, новий напрям у роз­витку національної культури, спрямований на дедалі глибше про­никнення в життя народу, на осмислення його історичної долі.

Творчість І.Котляревського увійшла дорогоцінним вкладом в українську літературу і стала живим джерелом духовного роз­витку народу. На його творах вчимося любити свою Батьківщину, рідну мову, навчаємося бути чесними, виховуємо в собі високу моральність і героїзм, гуманність і оптимізм, переймаємо мудрість і красу добрих почуттів.

Бібліотечні книги, які можна взяти для прочитання: 


Котляревський, І. Енеїда. Наталка Полтавка. - Київ: Веселка, 2000. - 327 с. 

Котляревський, І. Енеїда: Поема. - Київ: Книга, 2008. - 384 с. 

Панасенко, Т. Іван Котляревський. - Харків: Фоліо, 2019. - 88 с. 

Панасенко, Т. Іван Котляревський. - Харків: Фоліо, 2010. - 88 с. 

Шевчук, В. Вершинний твір українського бароко: Літературознавче дослідження "Енеїди" І.Котляревського. - Київ: Веселка, 2003. - 38 с. 


неділя, 8 вересня 2024 р.

"Книжковий форум KyivBookFest: післясмак події". Інформування

                              У Києві вдруге відбувся книжковий форум KyivBookFest

З 5 по 8 вересня в Києві вдруге відбувся книжковий форум KyivBookFest. Фестиваль проходив у двох форматах: велика книжкова виставка-продаж та галузевий форум. Участь у заходах взяли  понад 130 видавництв, а в програмі  відбулося понад 200 подій.

Програма фестивалю цікава і  насичена.Це не тільки не сам книжковий ярмарок, а й понад 200 подій, зокрема, літературні зустрічі, презентації, автограф-сесії, поетичні читання, дитяча програма, а також музичні виступи від резидентів Культурного Десанту Orchestra 59 і Remez, "Братів Гадюкіних" і етно-рок гурт "Вій".

Усі охочі могли отримати запрошення на події KyivBookFest 2024 за донат. Організатори оголосили благодійний збір.

Організатори збирали кошти на програму Спільноти Української Реформації “Військо Читає” та планують закупити близько 7000 книжок для бібліотек військових навчальних закладів. 

Це знакова подія для любителів книжок та літератури, що відбуласяся у Києві. Фестиваль зібрав разом авторів, видавців, перекладачів та читачів для святкування книжкової культури.

Атмосфера фестивалю сповнена захоплення та натхнення, адже на нього з'їжджаються як відомі літератори, так і нові голоси літературного світу. Відвідувачі мають можливість поспілкуватися з авторами, відвідати презентації нових книг, взяти участь у майстер-класах та панельних дискусіях. Книжкові стенди рясніють новинками та класикою, а видавці активно діляться своїми планами та проєктами.

Читання на фестивалі — це не просто процес, а справжня насолода. Затишні куточки для читання, де можна відпочити з книгою, слухання уривків від авторів, літературні читання на сценах — все це сприяє зануренню в світ літератури.

Фестиваль став чудовим майданчиком для пошуку нових авторів, нових ідей та натхнення, адже кожен знайде тут щось для себе — від дитячих книг до наукової літератури.

понеділок, 2 вересня 2024 р.

«ЗОЖ і рухова активність — запорука довголіття». Книжковий перегляд.

 Здоров’я – це сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основою її довголіття та необхідною умовою здійснення творчих планів, високої працездатності та й виховання дітей.

Здоровий спосіб життя як форма активної фізичної життєвої діяльності людини включає в себе наступні основні елементи: розпорядок дня, раціональний режим праці та відпочинку, гігієна харчування, правильне дихання, повноцінний режим сну, викорінення шкідливих звичок, оптимальний руховий режим, масаж, фізичне навантаження.

Рухова активність є невід’ємною складовою здорового способу життя, що визначається й зумовлюється сукупністю рухової діяльності людини в побуті, у процесі навчання та праці, під час дозвілля і відпочинку. Достатня рухова активність основне правило здорового способу життя та умова росту й розвитку людини.


Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, дотримуються правил безпеки навчання та праці, яким властива висока духовність, залишаються здоровими до глибокої старості. Здоровий спосіб життя допоможе позбутися поганих звичок, знайти гармонію в житті, продовжити молодість і попередити захворювання.


Бібліотечні книги: 


Вільямс, К. Рухайся! Як тіло формує наші думки та почуття. - Київ: Yakaboo Publishing, 2021. - 208 с. 

Гандрі, С. Парадокс довголіття. Як залишатися молодим до старості. - Київ: Форс Україна, 2020. - 400 с.

Горащук, В. Валеологія. - Київ: Генеза, 1998. - 144 с. 

Москоні, Л. Їжа для мозку. Наука розумного харчування. - Київ: Наш формат, 2019. - 336 с. 

Озерна, Д. Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя. - Київ: Yakaboo Publishing, 2020. - 160 с. 

Самойленко, Н. Їж, пий, худни: здоров'я без дієт. - Київ: Книголав, 2020. - 208 с.