середу, 19 лютого 2020 р.

ДІТИ І РАВЛИК. Гурток малювання в бібліотеці

 Перед заняттям з малювання читали книжку "Вірний друг" про песика і його друзів.
МАЛЮВАЛИ  равлика та прослухали цікаві факти про цю тваринку.














  Одними з найдавніших жителів планети є равлики. Вчені стверджують, що ці крихти з'явилися понад 500 мільйонів років тому. Вони можуть адаптуватися до будь-якому середовищі, не вимагають багато їжі. Ці дивовижні істоти є найбільш яскравим прикладом, який доводить теорію Дарвіна і його принципи еволюції. 
Равлики відносяться до класу раковиних молюсків. Тіло їх асиметрично і складається з ноги з підошвою, тулуба і голови. У раковину голова і нога втягуються з допомогою дуже сильного спеціального м'яз, який покриває все тіло равлика.

Живуть равлики і на суші, і в воді. Навіть тоді, коли людство втручається в їхнє середовище, вони здатні вижити і пристосуватися до комфортного існування поруч з нами. Також вчені підтверджують той факт, що равлики набагато розумніші, ніж ми про них думаємо. 

У цих істот мозок розділений на чотири секції, завдяки цій властивості вони мають здатність до мислення. Равлики навіть можуть приймати різні рішення, що базуються на їх життєвому досвіді.Ці створіння в основному пересуваються шляхом повільного ковзання на підошві ноги, при цьому пересування здійснюється хвилями скорочення, пробігають ззаду наперед по підошві. Слиз, яка виділяється під час руху шкірою, полегшує ковзання, тому як пом'якшує тертя. Коли равлик рухається, її тіло знаходиться на своєрідній подушці слизу, тому, навіть якщо він буде повзти по лезу, його тіло не пошкодиться. Равлики живуть в середньому близько 15 років. Їх життєздатність вражає: під час несприятливих умов вони можуть впасти у сплячку навіть на півроку! З настанням холодного періоду року, молюск втягує ногу і голову в раковину, сховавшись попередньо під листя або в землі. Вхід закривається слизом, яка з часом твердне.

Триває цей сон аж до настання весни. Таким чином, равлики можуть переносити сильний холод і спеку. Наприклад, садові представники можуть витримувати температури аж до -49С. З настанням теплої пори року равлики прокидаються і жадібно накидаються на їжу. Коли сили відновилися, природа велить молюскам починати думати про потомство.
Їдять вони все: маленьких личинок, траву, листя, черв'яків. Розшукують їжу на дотик, своїми ріжками-щупальцями. П'ють ці створення не тільки ротом, а й за допомогою зовнішніх покривів шкіри. Висушені екземпляри за шість годин ввібрали через слизову оболонку таку кількість води, що дорівнює половині всього їх ваги. Равлики на світанку п'ють зовнішніми покривами росу, струшуючи її з листочків. Бачать вони дуже погано, їх мікроскопічні очі можуть лише відрізнити ніч від дня.

Але при цьому нюх у них на висоті: наприклад, равлик без панцира може відчути запах їжі на відстані до двох метрів. Слух у даних істот відсутня повністю. Вони не здатні видавати звуки. Взаємодіють равлики між собою за допомогою дотику. Ріжки ж цих створінь є носом, але вивернутим навиворіт. Всі рецептори, які у нас знаходяться всередині, у них витягнуті в ці ріжки. Крім усього цього у цих молюсків є органи хімічного почуття і рівноваги. 
Ці милі маленькі створіння володіють неймовірною силою: вони можуть нести в 10 разів більше речей, ніж їх власна вага. Один з найбільших виноградних равликів був виявлений у 1976 році - його вага становила 2 кг, а довжина - 15 дюймів. Однак найбільшою равликом є австралійський морський - він важить до 40 кг і виростає до 30 см в довжину. 

Немає коментарів:

Дописати коментар