понеділок, 5 квітня 2021 р.

Про кавомолку, каву і літературу



День народження кавомолки відмічається на початку квітня.
Дуже давно людство відкрило для себе смачну підбадьорюючу каву.
Спочатку зерна кави подрібнювалися за допомогою великої ступи і дерев'яного товкачика-била. Араби застосовували цей спосіб задовго до того, як кава потрапила до Європи. При використанні такого способу домогтися тонкого помелу практично неможливо, але для приготування традиційної бедуїнської кави тонкий помел і не був потрібний. Пізніше каву стали молоти з використанням жорен.
Якщо подивитися на деякі дуже старі екземпляри кавомолок, то вони дуже схожі на старі колісниці. Але це тільки зовні. У таких кавомолок інша функція відведена колесам: вони є ручками для передачі руху самої млині. У порівнянні з кавомолки, у яких одна ручка, такі «колісні» кавомолки розраховані вже набагато на великі обсяги кави. Вони набагато більше за габаритами і ширшими. Не рідко такі кавомолки встановлювали на стіл або навіть на підлогу, на спеціальній підставці.
З розвитком технічного прогресу з'явилися електричні кавомолки з роторними ножами, які майже витиснули ручні млини. Принцип роботи цих приладів – розбивання зерен ножами, які обертаються з великою швидкістю.
Понад двадцять відсотків населення нашої планети щодня п'є каву. Хтось п'є каву по-турецьки, хтось по-італійськи, хтось по-бразильськи, хтось по-американськи, а хтось по-своєму. Але всі вони все одно п'ють каву. І рецептів приготування кави багато і від конкретних умов приготування кави залежить, як його будуть варити.
Забудемо про суєту навколо нас і заваримо чашку ароматної кави.
А кава часто дружить з гарною книгою.Почитаємо разом  ?
До кави пропонуємо добірку книжок ,де йде мова про каву і про життя.






Немає коментарів:

Дописати коментар