пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Фінська література. Бібліографічний огляд. День Мікаеля Агріколи (День фінської мови). Інформаційна довідка





Інформаційна довідка

День Мікаеля Агріколи ( День фінської мови )


Щорічно 9 квітня фіни і любителі фінської мови в усьому світі активно відзначають День Мікаеля Агріколи або День фінської мови (Michael Agricola's Day, Finnish Language Day). Цей день не є в Фінляндії вихідним, але в країні піднімається державний прапор.
Великий фінський просвітитель Мікаель Агрікола (Michael Agricola, 1510 — 1557) народився в нюландском приході Перно. У 1536 році Агрікола вирушив до Німеччини на навчання в Вітгенбергском університеті (University of Wittenberg), в місто, в якому в той час жив і працював великий німецький реформатор Мартін Лютер (Martin Luther). У 1539 році, склавши іспит, він був обраний ректором Духовної академії Турку (Cathedral school in Turku), а в 1554 — першим лютеранським єпископом Фінляндії.
Агріколе належить заслуга створення письмового фінської мови. У 1543 році він закінчує і випускає у світ першу фінську Абетку — ABC-kirja. Згодом цей рік і стали вважати роком народження фінської писемності. За основу Агрікола взяв карельська мова та діалект, на якому говорили жителі губернії Турку.
В той час була частиною Швеції і фінська мова ще не мала своєї писемності. Грамоту знала тільки аристократія і духовенство. На початку 1520-х років в Швеції почали проповідувати перші послідовники Мартіна Лютера, завдяки яким почалася поступова Реформа Церкви. Після закінчення навчання Агрікола почав переводити книги на фінську мову, створюючи основи письмової фінської мови. Він ввів правила написання, підбирав слова з різних фінських діалектів, винаходив слова, записував їх вимову, становив похідні форми, щось запозичив з інших мов.
У 1543 році Агрікола видав першу книгу на фінській мові - це була перша фінська азбука ABC-kirja. Другою книгою був молитовник фінською мовою. А в 1548 році Агрікола перевів на фінську Новий Завіт.
«Мова мого народу існувала завжди, своєю заслугою я вважаю лише перенесення її на папір» - написав єпископ Мікаель Агрікола в 1543 році в передмові до першої книги, виданій на фінській мові. Навряд чи можна знайти більш відповідний день для свята фінської писемності, ніж день, пов'язаний з Мікаелем Агріколою.
Агрікола помер в 1557 році по дорозі з Москви, куди він був направлений для переговорів з російськими властями про місце проходження прикордонної лінії.
Про фінську мову часто говорять, що вона складна для вивчення, але насправді її цілком можна вивчити. ЇЇ вважають складною тому, що як за своїм лексичним складом, так і по граматиці фінська мова відрізняється від індоєвропейських мов. Вона належить до угро-фінської групи, і дійсно, щоб її освоїти, треба зрозуміти її своєрідну логіку.
У День фінської мови на центральних площах фінських міст починаються масові народні гуляння і проводяться концерти. Виступають, як місцеві творчі колективи, так і запрошені знаменитості.
Необхідно відзначити, що 9 квітня в кілька разів підвищується відвідуваність місцевого музею під назвою «Атеніум» в Гельсінкі, де зберігається оригінал букваря, створеного Мікаелем Агріколою.

Джерела


https://celebratoday.com/uk/events/april/09/finnish-language-day
https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3000342-den-mikaela-agrikoli-10-finskih-pismennikiv-ukrainskou.html
https://calendate.com.ua/holiday/481

Немає коментарів:

Дописати коментар