вівторок, 27 квітня 2021 р.

День порятунку жаб. Еко-акцент


На думку фахівців, жаби і жаби знищують в 2-3 рази більше видів шкідників, ніж птахи. Скажімо, серед жертв жаб - личинки колорадського жука, а жаби поїдають довгоносиків, малинового жука, тлю і мурах. Так що ці земноводні надзвичайно корисні істоти, яких варто всіляко вітати у себе в саду.



Світ земноводних дивний і різноманітний. Доказом цьому можуть слугувати деякі цікаві факти про жаб, істот, які в більшості своїй не викликають сплеску позитивних емоцій.


Цікаві факти про жаб:
Point Green Чи знаєте Ви, чому в давнину було заведено кидати жабу у відро з молоком?
Річ у тому, що холодильників в ту пору не було, а у жаби волога шкіра має бактерицидні властивості, саме тому молоко з жабою ніколи не скисало.
Point Green У жаб дуже цікаво влаштований зір — вони можуть одночасно дивитися вгору, вперед і вбік. Також очі жаб відіграють важливу роль в ... травленні. Саме за допомогою очей жаба допомагає проштовхнути їжу, яка потрапила в рот, далі по травному тракту. Тому захопивши здобич, ці представники світу амфібій обов'язково повинні моргнути. А ще жаби закривають очі лише на невеликий проміжок часу навіть тоді, коли сплять. 

Point Green У жаб унікальна система дихання, адже ці земноводні дихають як легенями, так і ротом і всією поверхнею шкіри.
Перебуваючи у воді жаби дихають шкірою, на суші за їхнє дихання відповідають легені та рот. Організм жаб влаштований таким чином, що кожен раз занурюючись у воду, тварина провокує відключення дихальної системи. Кровоносна система жаб теж досить цікава: їх серце складається з 2 відділів, а в тілі курсує змішана венозно-аретеріальна кров.
Point Green Жаби — кращі стрибуни у тваринному світі. Представники деяких видів (жаба Litoria nasuta, що мешкає в Австралії) можуть долати в стрибку відстані які в 50 разів перевищують їх розмір і досягати прискорення до 20 метрів в секунду. Інші (Rhacophorus Nigropalmatus — летючі жаби Уоллеса, що живуть у вологих джунглях Малайзії та Борнео) можуть не тільки чудово стрибати, але і навіть планувати, "пролітаючи" відстані в 15 м.
Point Green Діапазон розмірів цих земноводних досить широкий. Найменша у світі жаба має довжину тіла всього 8,5 мм, а живе вона на Кубі.
Point Green Гігантська жаба-Голіаф є найбільшою представницею свого виду. Її максимальна довжина 36 см, а вага може перевищувати 3 кілограми. У голіафа дуже міцні ноги, завдяки яким середній стрибок цієї жаби перевищує 3 метри.

Point Green Не варто думати, що жаби — це нешкідливі створіння. Насправді саме жаба є найотруйнішою сухопутною твариною у світі.

Жаба «Коко», мешкає тільки в Південній Америці. Її отрута в тридцять п'ять разів небезпечніша, ніж отрута кобри.
Point Green В Японії жабам призначена дуже шанована роль — там вони є символом везіння.
Point Green А в Стародавньому Єгипті ці створіння теж були символом — але втілювали собою воскресіння, причому їх муміфікували одночасно з померлою людиною. Вчені припускають, що це, швидше за все, пов'язано з наступним. У помірних і холодних широтах жаби «замерзають» щороку, впадаючи в зимову сплячку, і повертаються до життя лише навесні. 

Відбувається це через те, що у жаби виробляється глюкоза. При морозі вся рідина з глюкозою приймає консистенцію сиропу, при цьому без утворення кристалів. Саме тому після нетривалого зимового сну жаба здатна вижити.

Point Green На сьогодні, вченими описано 5 тисяч видів амфібій, причому 88% з цих п'яти тисяч — жаби

Point Green І останній, сумний факт — жабам загрожує зникнення багато в чому завдяки невгамовній тязі людини до експериментування саме над цим видом земноводних і прагненню поїдати ніжне м'ясо жаб, що є делікатесом.

Жаби  на відміну від риб ведуть земноводний спосіб життя, тобто пристосувалися до життя не тільки у воді, але і на суші. У процесі такого пристосування в їх зовнішньому будові відбулися великі зміни. 


Будова
Товсте, незграбне тіло жаби не має шиї, а широка, плоска, наскільки загострена спереду голова її безпосередньо переходить в безхвостий тулуб.

Гола бородавчаста шкіра жаби багата шкірними залозами. Виділяється ними слиз захищає шкіру від пересихання. Однак нічим не покрита шкіра погано захищена від випаровування, тому жаби не можуть жити в сухих місцевостях і швидко гинуть від нестачі вологи.

Подібно до всіх наземних тварин жаби пересуваються за допомогою двох пар кінцівок, які відповідають парним плавцям риб. Задні кінцівки розвинені краще. Це пояснюється тим, що жаби пересуваються стрибками, а також плавають за допомогою задніх кінцівок у воді, на що вказують добре розвинені плавальні перетинки між їх пальцями.

На відміну від плавників риб кінцівки жаби, як і всіх жаб, розчленовані і мають більш складну будову. Вони згинаються в суглобах і складаються з трьох відділів. У передній кінцівки розрізняють плече, передпліччя і кисть з чотирма пальцями, в задній - стегно, гомілку і стопу, яка має п'ять пальців.

Перед стрибком жаби швидко розгинають задні ноги і, з силою відштовхнувшись від землі, падають на передні ноги. Плавають вони також за допомогою задніх ніг. Плаваючи, жаба користується задніми ногами, як веслами, і, то, притискаючи їх до тіла, то, випрямляючи, швидко штовхає своє плоске тіло вперед. Плавальні перетинки при цьому розправляються, збільшуючи опорну силу кінцівки. Передні ноги з короткими пальцями без плавальних перетинок у плаванні участі не приймають. Вони зазвичай витягнуті уздовж тулуба. Як бачимо, кінцівки жаб добре пристосовані до пересування і по суші, і у воді.

Так само як і риби, жаби і жаби добре орієнтуються в навколишньому середовищі з допомогою органів чуття. Ці органи сильно відрізняються від риб'ячих, мається на увазі пристосування до наземного способу життя.
Найбільш важливий орган почуттів у жаб - це великі опуклі очі. Вони  мають повіки: верхнє - щільне, нерухоме та нижнє у вигляді тонкої оболонки, яка затягує очей знизу вгору і захищає його від засмічення. Така будова ока також пов'язана з життям на суші.

Як ніздрі, так і очі поміщаються в жаб на верхній частині голови. Це дозволяє їм, тримаючись біля самої поверхні води і висунувши назовні лише верхню частину голови, дихати атмосферним повітрям, а також бачити наближення небезпеки.
У слов’янській міфології жаба асоціюється, перш за все, з родючістю, вологою й дощем. Вона — хранителька річок, озер, колодязів, володарка води. Ідеєю родючості, живлячої вологи пояснюється її зв’язок із дітонародженням. Вважалося, що жаби витягують із води новонароджених і приносять їх до хати. Як і зміям, у деяких регіонах жабам приписували роль домашнього заступника, її часто використовували у народній медицині, ворожінні й чаклунстві.

Прислів’я та приказки про жабу 
Скільки води не пити, а жабі волом не бути.
Не бий з гармати по жабі.
Де птахів немає, там і жаби за солов'їв сходять.
Не страшні жабі гармати.
Не бувати бичком жабі.
У своєму-то болоті і жаба співає.
Жаба і та хоче, щоб її болото найбільшим було.

Прикмети про жабу
Разом з жабою в будинок входить удача.
Жаба, вискочила на дорогу перед подорожнім, обіцяє невдачу.
Якщо жаби починають восени ховатися глибоко у воду, то це може передвіщати швидке настання холодної осені.
Якщо жаби в болоті і річці сильно кумкають — на дощ.
Жаби навесні починають квакати тільки після першого грому; навіть якщо його і не було чути людям, жаби без грому не заквакають.
У людини не будуть потіти руки, якщо вона часто і довго буде тримати в руках жабу.
Якщо вбити жабу, то дощ піде.
Жаби квакають до сильної негоди.






Немає коментарів:

Дописати коментар