пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

"Пост-Волинський". Історична вікторина

 


Історична довідка
ПОСТ-ВОЛИНСЬКИЙ.

Місцевість довкола залізничної станції Київ-Волинський, розташована між аеропортом
«Київ» («Жуляни») і селищем Новокараваєві Дачі. Прилягає також до місцевостей
Борщагівка і Чоколівка. «Пост-Волинський» — первісна назва залізничної станції Київ-Волинський (до с1973 року). Ця вузлова станція виникла у 1902 році після
введення в експлуатацію залізниці Київ—Ковель, а її назва символізувала своєрідні
«ворота Волині» (адже саме біля неї залізниця Київ—Ковель відгалужувалася від
прокладеної раніше, в 1870 році, залізниці Київ—Балта). В Новокараваєвих Дачах
пролягають Пост-Волинська і Постова вулиці, на Чоколівці — Волинська.


Станція і невелике пристанційне поселення при ній виникли на початку XX століття у місці сходження залізниць на Волинь та Поділля. В ті часи це була територія Київської губернії. В наш час замість невеликого пристанційного поселення тут частково розташована промислова забудова, частково — багатоповерхові житлові будинки.

Київ-Волинський - вузлова залізнична станція Південно-Західної залізниці. Розташована на південному заході м.Києва, поблизу аеропорту Жуляни. Адреса - вул. Новопольова, 101-Б. Відкрита в 1902 році. Історична назва роздільного пункту - пост Волинський - дало назву прилеглої місцевості і походить від географічної назви місцевості Волинь, в напрямку якої веде починається тут залізнична лінія - до ст. Коростень. Через Київ-Волинський курсують поїзди від ст. Київ-Пасажирський в напрямках Фастова і Коростеня. 5 пасажирських високих платформ. Поїзди далекого прямування на станції не зупиняються, зупиняються приміські електропоїзди і електропоїзди підвищеного комфорту (в повному обсязі). З 4 жовтня 2011 року входить в лінію міської електрички. Також в зоні станції розташовані залізничні колії промислового призначення, за якими здійснюється транспортне сполучення з підприємствами, розташованими в районах Чоколовки і Борщагівки.
Пам'ятна дошка на приміщенні каси ст. Київ-Волинський Південно-Західної залізниці, присвячена трагедії 1917 року. На дошці вигравірувано прапор Богданівського полку і напис: “Тут, на ст. Пост-Волинський, 26 липня 1917 р. від московських куль загинули вояки Богданівського полку – першого полку відновленої Української армії. Вічна пам’ять!” Ініціювали встановлення члени історичного клубу “Холодний Яр”.


6 липня 1917 р. на залізничній станції Пост-Волинський кірасири 2-го гвардійського полку та донські козаки 17-го Донського полку з кулеметів розстріляли ешелон 1-го Українського полку ім. Богдана Хмельницького, які їхали на фронт. За твердженням історика Дмитра Дорошенка росіяни вбили 16 богданівців і 30 поранили, а сотник 7-ї сотні 2-го куреня Богданівського полку Іван Островершенко, очевидець трагічних подій, засвідчував загибель близько півтори сотні богданівців.


Станція відкрита 12 (25) серпня 1900 року під час будівництва лінії Київ - Ковель.. Біля відгалужень двох ліній було засновано стрілочний пост, що здобув назву Пост-Волинський (новопрокладена лінія йде в напрямку Волині). Сучасна назва — з 1973 року.
4 ховтня 2011 року був відкритий рух міської електрички кільцем. Київ-Волинський став однією з її зупинок.




Що читати:

Пономаренко, Л. Короткий топонімічний довідник: довідкове видання [Електронний ресурс] / Л. Пономаренко, О. Різник. — Київ, 2003. — Режим доступу: http://tram.mashke.org/files/AMY/books/Kiev_toponim_2003.pdf 

Рибаков М.О. Невідомі та маловідомі сторінки їсторії Києва [Електронний ресурс]/ М.О. Рибаков.--Київ,1997. — Режим доступу:
https://mail.ukr.net/desktop#sendmsg/draft/16177953051636253688 




Солом'янський район міста Києва вчора,сьогодні,завтра. — Київ, 2010.



Шкуро М. Наш Солом'янський район / М. Шкуро. — Київ, 2012.

 
Інтернет-посилання:

https://uk.wikipedia.org/wiki/Пост-Волинський

http://ua.prostoturist.com.ua/spravochniki/transport/id/193512

https://uk.wikipedia.org/wiki/Київ-Волинський


Немає коментарів:

Дописати коментар