понеділок, 3 травня 2021 р.

Всесвітній день Сонця. Тематична довідка онлайн

       3 травня весь світ відзначає День Сонця 🌞(Sun Day), іноді званий Всесвітнім днем Сонця або Міжнародним днем Сонця.🌞

Для Землі Сонце — могутнє джерело космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі.



Сонце, вітер, морські хвилі і біомаса є енергетичною сировиною, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати. Її не треба видобувати з землі. Воно не призводить до утворення радіоактивних відходів, а токсичних зовсім не виробляє. Це відновлювальна енергія.

В ключових напрямках розвитку країн світу, що отримали назву  "Цілі сталого розвитку",  однією з глобальних цілей зазначено забезпечення доступу всіх людей до прийнятних за ціною, надійних, сталих і сучасних джерел енергії .

Забезпечення загального доступу до недорогої електроенергії до 2030 року передбачає інвестиції в екологічно чисті джерела енергії, такі як енергія сонця, вітру та теплова енергія.Також заплановано впровадження економічно ефективних стандартів для ширшого спектру технологій.



Щоб привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії і нагадати, що Сонце життєво важливо для життя на Землі, Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МТСЕ) (ISES-Europe) і організовує на добровільній основі щорічне проведення 3 травня Дня Сонця.






Люди здавна поклонялися Сонцю як божеству і влаштовували на його честь різні свята.

В давній Україні такими святами були Масниця, День літнього сонцестояння , День весняного рівнодення. На честь Сонця писались заклинання, пісні, влаштовувалися ігри.

В українських святах та обрядах календарного циклу важливе поклоніння основним стихіям природи, що є життєдайними для землеробів, – сонцю, воді та рослинам.

Із давніх-давен існує в Україні повір'я, що на Великдень, під час сходу, сонце «грає». На Гуцульщині кожен, побачивши сонце, яке сходить, набожно здіймав головний убір і, повернувшись обличчям на схід, віддавав йому глибокий поклін, хрестився й шептав слова молитви: «Слава тобі, Господи, за личенько твоє Господнє, що ся показало, праведне; слава Тобі, просвященне!»



На Волині вважають, що сонце — «цар неба», що світить і гріє вдень, а вночі ховається за землю, обходить її й на ранок знову з'являється на сході.

На Поділлі гадають, що сонце — це відблиск лиця Божого, і тому воно так яскраво світить. У давнину в Україні дівчата молилися до сонця. Зокрема, на Черкащині «дівчата вставали раненько на Великдень, йшли в садок, ставали під яблунею, обличчям на схід, і чекали сходу сонця. Як тільки сонце з'являлося, дівчата складали руки, як перед іконою, і молилися. Після молитви, на дереві під яким стояли, робили позначку хрестиком на корі й коли яблуня зацвіте, з її цвіту плели вінок і одягали на голову, а потім той вінок зберігали і ним, чарували на кохання.

                       Прислів'я про Сонце  :  

                 Сонце на всіх однаково світить

                 Блисне сонце і в наше віконце

                 Колись і на нас сонечко гляне

                 Після дощу сонце засяє

                 Якб не було хмар, то ми б не знали ціни сонцю

Завдяки Сонцю існує життя на Землі.

Пропонуємо тематичний перегляд художньої літератури, пов'язаної з назвою "СОНЦЕ"














Інтернет-джерела:




Немає коментарів:

Дописати коментар