неділю, 23 травня 2021 р.

23 травня -- День Героїв

   Вперше  ідея Свята Героїв виникла у середовищі українських націоналістів. Дата 23 травня була вибрана не випадково. У травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.


   У часи радянського режиму день українських героїв пошановували підпільно. З 1990-их років він набуває розголосу. Після 2014 року дата дедалі частіше відзначається державними та самоврядними органами. Тепер українці також вшановують учасників АТО й ООС — на додачу до лицарів Русі, козаків, гайдамаків, холодноярців, січових стрільців, вояків УНР, Української повстанської армії та героїв Небесної Сотні.

   Наразі свято не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. Особливо, з огляду на те, що з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з Російською Федерацією, яка анексувала Крим та окупувала частину Донбасу. На жаль, ряди героїв, які віддали своє життя в останні роки, поповнюється чи не щодня.



   За громадянську мужність, патріотизм, героїчне обстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Указом Президента України № 890 від 21 листопада 2014 року стам загиблим на Майдані громадянам присвоєно звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

Небесна Сотня


Мій тихий Боже, як ніколи тихий,

До тебе в небо, в хмари, в небеса,

До твого раю, де немає лиха,

Ідуть з Майдану Ангели Христа

Ідуть до тебе воїни беззбройні…

У камуфляжі, касках, у крові,

Ангели-воїни сміливі й безборонні…

Ідуть до тебе ще живі.

Так густо пахнуть димом їхні крила,

І в кіптяві обличчя золоті,

Нам відпускати, Боже, їх не сила,

Небесну Сотню – воїнів твоїх.

Молитви вслід ми просимо без страху

На залишках зруйнованих в’язниць,

Якщо існує найгучніша кара –

Зійшли її на голову убивць.


Ольга Ольхова


   П’ятьом патріотам із числа Героїв Небесної Сотні – Олександру Бадері, Юрію Дяковському, Юрію Поправці, Володимиру Рибаку та Дмитру Чернявському звання “Герой України” посмертно присвоєно Указом Президента України № 94 від 20 лютого 2015 року.

   У 2014 році Президент України заснував державну нагороду “Орден Героїв Небесної Сотні” (Указ № 844 від 3 листопада 2014 року). Його лицарями стали білорус Михайло Жизневський, грузини Давид Кіпіані та Зураб Хурція, українець Тарас Більчук.

   Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, в тому числі міжнародних. У Конституції України (стаття 3) гідність людини, як і її життя, здоров'я, честь, недоторканність і безпека, визнаються в нашій державі найвищою соціальною цінністю. Фундаментальними міжнародними актами проголошується, що визнання гідності кожної людини та її рівних і невід’ємних прав є основою свободи, справедливості і загального миру. Наприклад, у статті 1 Загальної декларації прав людини (1948 рік) йдеться: “Усі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах”.

   Почуття гідності та честі, право на самовизначення є головними цінностями українців. Ці риси об’єднують наших героїв – борців за свободу та незалежність України різних часів: Української революції 1917–1921 років, Холодного Яру і повстанців 1920–1930-х, Української повстанської армії, учасників дисидентського руху, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.

  Сьогодні, в умовах війни на сході України, маємо частіше згадувати доленосні події, які стали символом боротьби за свободу та гідність, героїв, які боронять Україну, віддаючи своє життя.

Що читати? 

( книги з фонду бібліотеки)







Публікації в електронному форматі:

Герої України [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://heroes.profi-forex.org/ua/home

23 травня – День Героїв [Електронний ресурс]/. – Режим доступу:  https://galinfo.com.ua/news/23_travnya__den_geroiv_364554.html

24 сучасних герої України: вчинки варті поваги [Електронний ресурс] // 24. Львів. - 2015. - 8 серпня. - Режим доступу: https://lviv.24tv.ua/24_suchasnih_geroyi_ukrayini_vchinki_varti_povagi_n600038

Мороз, Т. Сьогодні в Україні відзначають День Героїв [Електронний ресурс]/ Тетяна Мороз. - Режим доступу: https://armyinform.com.ua/2021/05/sogodni-v-ukrayini-vidznachayut-den-geroyiv/

Музичко О. Є. Актуалізація біографій героїв української минувшини за доби Української революції 1917 – 1921 рр. на півдні України / О. Є. Музичко // Українська біографістика. - 2017. - Вип. 15. - С. 142-155. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubi_2017_15_11.

Петруня-Пилявська Н. А. Яскрава сторінка козацької героїки (з нагоди публікації монографії І. П. Макаровського "Гетьман Петро Сагайдачний на сторожі України" (до 390-річчя від дня його смерті) / Н. А. Петруня-Пилявська // Прикарпатський вісник НТШ. Сер. : Думка. - 2012. - № 3. - С. 253-256. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pvntsh_2012_3_25

 


Немає коментарів:

Дописати коментар