середу, 12 травня 2021 р.

Акція "Посади кущ - покращуй навколишнє середовище"

 
Легенди Криму про кизил.
Згідно з міфом засновник Риму - Ромул - окреслив списом кордони майбутнього міста і встромив свою зброю в землю. І тут же спис перетворилося в кизилове дерево.

Біблійна легенда свідчить - за старих часів деякі дерева на Близькому Сході були великі за розмірами. Лише одне дерево було вище інших, мало товстий, прямий стовбур і прекрасну, міцну деревину. Це був кизил. Дерево не хотіло, щоб його деревину використовували для хрестів і шибениць. Змучений Ісус, помітивши, як засмучений кизил, сказав: «За твоє співчуття, виявлену до мене, я зроблю так, що з цих пір твій ствол буде невисоким і кривим, а квітки, що складаються з чотирьох пелюсток, будуть нагадувати хрест». Темно-червоні плоди кизилу уособлюють кров розіп'ятого Христа.

Як правило, цвітіння кизилу доводиться на Великдень - християнське свято, що відзначає чудове Воскресіння Ісуса Христа. У багатьох культурах існує легенда про те, як Бог і диявол ділили все живе на Землі. Коли настала черга плодових дерев, Господь вибрав вишню, а диявол кизил.
Якщо вірити  татарській легенді, у якій розповідається, що  коли Бог роздавав людям і тваринам квіти, дерева і чагарники, шайтану сподобався кизил — він раніше за всіх розцвітав, і злий дух, подумавши, що і плоди він дасть раніше за всіх (їх можна буде віднести на ринок і продати втридорога), випросив кизил собі. І — почав чекати. Але час йшов, уже поспіли яблука, сливи, персики і абрикоси, а шайтанова ягода залишалася твердою і кислою. Від злості плюнув злий дух і кинув кизил, а той незабаром і поспів. Люди збирали його ароматні кисло-солодкі ягоди і сміялися з шайтана, який сам себе обдурив. 

Немає коментарів:

Дописати коментар