четвер, 22 жовтня 2020 р.

«ООН: як миротворча місія об’єднує світ». Виставка-панорама

  Організація Об’єднаних Націй (ООН) – це міжнародна організація, яка була створена з метою підтримки і зміцнення міжнародного миру і безпеки, а також розвитку співробітництва між державами.
  Ідея створення ООН виникла ще на початку Другої світової війни. Президент Сполучених Штатів Америки Ф. Рузвельт і Прем'єр-міністр Великої Британії В. Черчілль, перебуваючи на військовому кораблі в Атлантичному океані поблизу острова Ньюфаунленд (Канада), 14 серпня 1941 р. підписали Атлантичну хартію, у якій було проголошено цілі двох держав у війні проти нацистської Німеччини та її союзників.
  До Хартії 24 вересня 1941 р. приєднався СРСР, який на той час вів жорстокі бої з військами німецького вермахту. Представники 26-и союзних держав, які воювали проти країн гітлерівської коаліції, 1 січня 1942 р. заявили про свою підтримку Атлантичної хартії і підписали Декларацію Об'єднаних Націй. У цьому документі вперше було використано назву "Об'єднані Нації", запропоновану Ф. Рузвельтом.
  Організацію Об’єднаних Націй у 1945 році  заснували 50 країн. Зараз членами ООН є 193 держави.
  В Організації Об'єднаних Націй діють шість головних органів: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і соціальна рада, Рада з опіки, Міжнародний суд і Секретаріат. Окрім штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, у Женеві (Швейцарія), Відні (Австрія) та Найробі (Кенія) діють Відділення Організації.
  Бюджет ООН на 2020 рік становить 3 073 830 500 доларів США. А це усього-навсього 0.35% світових воєнних витрат.
Зараз ООН проводить 33 миротворчих місій, до яких задіяно понад 80 тисяч людей із 121 країни.
Головна будівля штаб-квартири ООН знаходиться в Нью-Йорку (США). Вона має 39 поверхів. На купівлю землі під неї було витрачено 8.5 мільйонів доларів, які виділив Джон Д.Рокфелер – молодший.
6 мов визнано офіційними мовами ООН – це: арабська, англійська, іспанська, китайська, російська і французська.
До Ради Безпеки ООН входить 15 країн. Десять з них обирається на два роки, а п’ять є постійними членами – це: Великобританія, Китай, Росія, США та Франція.
Розмір гуманітарної допомоги зібраної за рік під егідою ООН становить 28,8 мільярди доларів. Її отримують 108.8 млн. людей. Продовольством забезпечується 86.7 млн. людей у 83 країнах, що постраждали від воєн і стихійних лих.
ООН провела 72 миротворчі місії, в яких прийняли участь понад 1 мільйон людей
За ці роки понад 45 тисяч українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у різних регіонах планети - Косово, Боснії і Герцеговині, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Еритреї, Грузії, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго, тощо.
Попри продовження бойових дій на Сході нашої держави, Україна й надалі дотримується міжнародних зобов’язань щодо участі в миротворчих операціях ООН.
Статут Організації Об’єднаних Націй починається з легендарної фрази: «Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості  позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та  створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань…»
Завдяки діяльності ООН на уламках старого світу, стомленого та спустошеного Другою світовою війною, поступово створювався новий світ, основними цінностями якого є демократія, сталий розвиток та гуманізм.

Джерела:
https://uainfo.org/blognews/1477304110-den-oon-fakti-yaki-neobhidno-znati.html
https://armyinform.com.ua/2019/10/sogodni-mizhnarodnyj-den-oon/
https://zvidusil.in.ua/oon/
https://troyitske.city/read/misto/49085/pyat-cikavih-faktiv-pro-organizaciyu-obednanih-nacij-yaki-pokazuyut-spivpracyu-z-ukrainoyu
https://zik.ua/news/2019/10/24/mizhnarodnyy_den_oon_yak_myrotvorcha_misiya_74_roky_obiednuie_svit_1662545
https://www.slovoidilo.ua/2019/12/02/infografika/polityka/myrotvorchi-misiyi-oon-yakyx-krayinax-svitu-provodylysya-ta-tryvayut-zaraz
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3063122-sogodni-den-ukrainskih-mirotvorciv.html
https://www.obljustlviv.gov.ua/новини/міжнародний-день-оон.html

Немає коментарів:

Дописати коментар