четвер, 1 жовтня 2020 р.

«Насильству у будь яких проявах — ні!». Виставка-імпульс

«Міжнародний день ненасильства: історія та традиції»
Інформаційний листок

Щороку 2 жовтня у всьому цивілізованому світі відзначається Міжнародний день ненасильства.
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини     «Цей день - ще одна можливість привернути увагу до цієї найбільш розповсюдженої форми порушення прав людини.
     В Україні найбільш поширеними є насильство в сім’ї та в умовах конфлікту.
     За даними ООН, понад мільйон жінок в Україні щороку стають жертвами фізичного або сексуального насильства в сім'ї. І далеко не кожна з них наважується звернутися по допомогу до правоохоронних органів. Кривдники не завжди несуть відповідальність за свої вчинки.
     І це попри те, що українське законодавство постійно вдосконалюється.    Зокрема, від початку року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які визнають системне насильство в сім'ї злочином. І вже рік діє закон про протидію та запобігання домашньому насильству.
     Але у питаннях протидії ненасильству є ще над чим працювати. Верховна  Рада досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію про запобігання насильству, яку Україна підписала ще в 2011 році.
     Крім того, жертви насильства просто не знають куди звертатися в разі порушення їхніх прав.
     Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова звертається до усіх жертв насилля - не мовчати та повідомляти про такі факти правоохоронні органи та центри надання психологічної допомоги.
     Будь-якому злу і насиллю потрібно протистояти!»

Існує багато такого,
за що я готовий померти,
але немає нічого такого,
за що я був би готовий вбити.

Махатма Ганді

Міжнародний день ненасильства (International Day of Non-Violence), встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 15 червня 2007 року , відзначається щорічно 2 жовтня в багатьох країнах світу.
Дата вибрана не випадково: 2 жовтня 1869 року народився Махатма Ганді, лідер руху за незалежність Індії та основоположник філософії ненасильства.
Згідно з резолюцією ООН, Міжнародний день служить додатковим приводом для того, щоб «пропагувати ненасильство, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз'яснювальної роботи». В документі підтверджується «універсальна значимість принципу ненасильства», а також бажання «затвердити культуру світу, терпимості, розуміння та ненасильства».
Державний міністр з міжнародних справ Індії Ананд Шарма, вносячи цю резолюцію від імені 140 авторів на розгляд Генеральної асамблеї, заявив, що «широкий і різноманітний спектр творців документа є відображенням почуття глибокої поваги до Махатми Ганді, а також неминущого значення його філософських поглядів». У своєму виступі він навів наступний вислів покійного керівника: «Ненасильство є найбільшою силою в руках людства. Воно могутніше самої потужної руйнівної зброї, породженої людською винахідливістю»
Скульптура «Ні насильству» К. Ф. Рейтерсуорда встановлена на п'єдесталі перед входом для відвідувачів в комплекс Центральних установ ООН
Принцип ненасильства, відомий також як ненасильницький опір, заперечує використання фізичного насильства для досягнення соціальних або політичних змін. Вважається, що існує три основних категорії ненасильницьких дій: вираз протесту і переконання (сюди відноситься, зокрема, проведення маршів і пікетів); відмова від співробітництва; ненасильницьке втручання (наприклад, блокування руху або захоплення приміщень без заподіяння шкоди людям). Нерідко характеризується як «політика простих людей», ця форма соціальної боротьби була прийнята широкими масами населення в усьому світі в боротьбі за соціальну справедливість.
Міжнародний день слугує додатковим приводом для пропаганди ненасильства шляхом просвітницької та суспільно-роз'яснювальної роботи. Життєвий шлях і принципи керівництва Махатми Ганді слугують джерелом натхнення для ненасильницьких рухів за громадянські права і соціальні зміни у всьому світі.
У сучасному ж світі, де насильства і соціальної несправедливості, на жаль, ще дуже багато, і до того ж велика і кількість збройних конфліктів і зіткнень в різних країнах, День ненасильства - досить актуальна і важлива дата.

Вислови М .Ганді

Етична поведінка не в тому, щоб йти протертим шляхом, а в тому, щоб самому знайти правильний шлях і безстрашно ним слідувати.
Єдиний тиран, якого я визнаю - це внутрішній голос.
Можливо, піде дуже багато часу, перш ніж закон любові буде занесений в Конституції всіх країн. Машинерія держави заважає цьому, примушуючи людей тримати серця закритими.
Ми повинні бути тими змінами, які ми хочемо бачити.
Кращий спосіб знайти себе - перестати прислужувати іншим людям.
Треба знати, коли діяти і коли утриматися від вчинків. Дія і бездіяльність в цих обставинах схожа і зовсім не заперечує один одному.
Свобода нічого не коштує, якщо вона не включає в себе свободу помилятися  .
У питаннях совісті закон більшості не діє.
Принцип “око за око” зробить весь світ сліпим .
Джерела:
https://dovidka.biz.ua/mahatma-gandi-tsitati-ukrayinskoyu/
https://znaj.ua/society/mizhnarodnyj-den-nenasylstva-istoriya-ta-tradyciyi-svyata
https://varta.kharkov.ua/budmo/1103159
https://lysty.net.ua/gandhi/

Немає коментарів:

Дописати коментар