суботу, 16 травня 2020 р.

Марко Кропивницький

     Пропонуємо згадати про МАРКА КРОПИВНИЦЬКОГО - актора, режисера, письменника, драматурга, театрального і громадського діяча ( 22 травня 1840 - 21 квітня 1910).
Запрошуємо розв'язати літературний кросворд "Життя і творчість Марка Кропивницького" за посиланням: https://crosswordlabs.com/embed/2020-05-15-628











  Визначною історичною подією, до якої причетний особисто Марко Кропивницький, стало створення першого професійного театру в Україні. Визначна постать в українській культурі, яку ми повинні шанувати; досліджувати творчість з різних джерел, просто перечитувати його твори.
   В історії світової театральної культури діяльність М. Кропивницького як керівника трупи і водночас режисера, актора, драматурга можна порівняти хіба з багатогранною творчою діяльністю Мольєра у французькому театрі. Самовіддана боротьба М. Кропивницького за свій театр в умовах повної дискримінації української культури, української мови, була прикладом громадянського подвигу.
     Кропивницький досить оригінально відстоював українську мову. Очевидці розповідали, що режисер заходив до цирюльні і голосно говорив: «Поголити!». Якщо його не розуміли, він не повторювався. Розвертався і йшов до іншого місця, туди де його розуміли. Ось одна із його цитат:
«Через те ж я і балакаю з вами по-українськи, бо знаю, що ви українець, і знаєте мову, і що колись самі балакали зо мною по-своєму. Може, це тоді було в моді? Ви перемінились, а я не хочу хамелеонничать!»
  
  Сучасники Кропивницького цінували його.

   Софія Тобілевич згадує: "Кропивницький був досить огрядий, повновидий, з живими й розум­ними очима. Він мало говорив, а більше слухав те, що ка­зали інші, час від часу подаючи дуже дотепні репліки. Жартуючи, сам не всміхався."

 «Тут Маша нагадувала мені про те, чого навчав акторів Кропивницький: «Вивчайте все те, що оточує вас, пригля­даючись пильно до кожної людини, силкуйтесь затримати у своїй пам'яті всі зовнішні вияви різних почуттів у різних по характеру людей».
— Так, Соню, — казала Маша, — життя наше — це ве­лика школа. Ти ж чула, що каже Марко Лукич кожному акторові, який не так як треба виконує роль?
— Чула,— відповіла я.— Він завжди питає: «Де і у кого з живих людей ви могли побачити отакі рухи і таку поведінку? Покиньте вигадувати, а давайте справжню, живу людину!»
«Такої чистої, блискучої всіма блесками поезії і гумору народної мови не у многих писателів случиться подибати… Широкою струєю пливе мова в драмах Кропивницького. Автор, очевидно, сам знає свій дар слова і любується переливами його чудових красок і блесків», — зазначав Іван Франко.

К. Станіславський відзначав історичну роль діяльності українських митців. «Такі українські актори, як Кропивницький, Заньковецька, Саксаганський, Садовський,— блискуча плеяда майстрів української сцени, увійшли золотими літерами на скрижалі історії світового мистецтва...»
 Максим Рильський писав:


Давно життя минуло старосвітське
І зник з землі «Глитай, або ж Павук».
Та знов, мов крила,—
міліони рук
Стрічають плеском ім'я —
Кропивницький. 





БСЧ імені Олеся Гончара у соцмережах:
блог БІБЛІОСІМЕЙКА: http://idiya1.blogspot.com/
фейсбук: Бібліотека сімейного читання ім. Олеся Гончара: https://is.gd/DpJmsD
твітер: БСЧ ім. Олеся Гончара (@Zw5G4HbT3Xj5504) | Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар