неділю, 24 травня 2020 р.

Кирило та Мефодій


   Факторами, що утворюють культуру є — мова і писемність. Якщо у людей відібрати право або можливість говорити рідною мовою, то це буде найважчим ударом по їхній рідній культурі. Якщо в людини відібрати книги рідною мовою, то вона втратить найважливіші скарби своєї культури.
   Початок писемності — особлива віха в історії кожного народу, в історії його культури. У глибині тисячоріч і сторіч зазвичай губляться імена творців писемності того або іншого народу, або язикової сім'ї. Але слов'янська писемність має зовсім дивне походження. Завдяки цілому ряду історичних свідчень нам відомо про початок слов'янської писемності та про її творців — святих рівноапостольних братів Кирила й Мефодія.
  Брати Кирило та Мефодій народилися в першій третині ІХ ст. в Солуні (тепер Салоніки, Греція).  Кирило був бібліотекарем у соборі св. Софії в Константинополі, потім став викладачем філософії.
  На іконах Кирило і Мефодій зображуються в єпископському вбранні – візантійського або латинського крою з  атрибутами: хрест, книга, келих, розгорнутий сувій зі слов’янським алфавітом. На деяких іконах тримають у руках модель храму. Кирило зображується одягненим, як викладач з відкритою книгою в руці, яка написана кирилицею.
Життєвий шлях видатних просвітителів досить драматичний. На Кирила нападали кочові хазари й угри. Мефодій ледь врятувався від розбійників, через чвари і наклепи пробув у в'язниці два з половиною роки.
Візантійський імператор Михайло послав братів у Моравію для просвітительської місії. Там, як і в інших князівствах, богослужіння велось незрозумілою латиною. Це й спонукало Кирила до створення 863 року слов'янської азбуки, що мала 38 букв. Імператор писав князю, що він посилає йому вченого і філософа, якому Бог відкрив літери і цей дар «дорожче всякого золота і срібла, каменів дорогоцінних і багатств».
24 травня вважається Днем слов’янської писемності. Кирилиця — слов’янська азбука, за іменем її творця вживалася протягом сотень років, є основою сучасної азбуки всіх слов’янських народів. Нею написані «Повість минулих літ», «Слово о полку Ігоревім», інші твори Київської Русі.
Імена Кирила і Мефодія навічно записані в історію слов’янських народів.

Немає коментарів:

Дописати коментар