четвер, 22 жовтня 2020 р.

Їхали цигани... Виставка - мозаїка

 
Національною меншиною вважається фізичний масив (група) людей не корінного етнічного статусу, але яка живе у сучасному для себе етносередовищі. В Україні  — це представники всіх націй, крім автохтонів. В Україні живуть представники понад 100 націй. Найчисельнішими з них є росіяни, євреї, білоруси, молдовани, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, вірмени, роми-цигани та ін.
Цигани – один з найбільш незрозумілих і міфологізованих народів на нашій планеті, і так було протягом багатьох століть.

По всьому світу ходять чутки, що коли цигани приходять в місто, вони спокушають чоловіків і жінок, а потім крадуть все, що потрапляє їм на очі, в тому числі дітей.

Існує також багато міфів про хитрих і загадкових Циганка-ворожок і циганських таборах.

У будь-якому випадку, навіть, якщо відставити всі міфи в сторону, роми залишаються однією з найцікавіших етнічних груп в історії.

Походження циган оповите таємницею. Часом здавалося, що вони з’явилися на планеті якимось таємничим чином.

Це само по собі, можливо, викликало почуття страху у європейців і сприяло виникненню атмосфери таємничості навколо циган. Сучасні вчені припускають, що цигани спочатку масово мігрували з Індії в п’ятому столітті.

Ця теорія припускає, що їхня втеча була пов’язана з поширенням ісламу, якого цигани відчайдушно намагалися уникнути, щоб захистити свою свободу віросповідання.

Ця теорія стверджує, що цигани мігрували з Індії в Анатолію і далі в Європу, де розділилися на три окремі гілки: домари, ломаврени і власне самі цигани. Інша теорія припускає, що було цілих три окремих міграції протягом декількох століть.

Навколо циган вже давно сформувалося безліч стереотипів. Хто не знає фрази “циганська душа” (яка застосовується щодо волелюбних людей). Згідно цих стереотипів, цигани вважають за краще жити, що називається, не в “мейнстрімі” і цураються соціальних норм, щоб мати можливість вести кочовий спосіб життя, що буяє веселощами і танцями.

Правда ж набагато сувора.

Протягом багатьох століть циган часто насильно виганяли з країн, в яких вони жили. Подібне примусове виселення триває донині. Багато істориків припустили, що справжня причина кочового способу життя циган дуже проста: виживання.
У циган немає батьківщини.

Цигани – люди без певного громадянства. Більшість країн відмовляються надавати їм громадянство, навіть якщо вони народилися в цій країні. Століття переслідувань і їх замкнуте співтовариство призвели до того, що у циган просто немає батьківщини. У 2000 році цигани були офіційно оголошені позатеріторіальною нацією. Це відсутність громадянства робить циган юридично “невидимими”.

Хоча вони не підпадають під дію законів жодної країни, де вони можуть отримати доступ до освіти, охорони здоров’я та інших соціальних послуг. Більш того, роми не можуть навіть отримати паспорта, що робить їх подорожі дуже утрудненим або неможливими.

Гоніння циган.

Почати варто з того, що цигани  були фактично поневоленими людьми в Європі, особливо в 14 – 19 століттях. Їх обмінювали і продавали, як товар, і вони вважалися “недолюдьми”. У 1700-х роках імператриця Австро-Угорської імперії Марія Терезія прийняла закон, який ставив циган поза законом. Це було зроблено, щоб змусити циган інтегруватися в суспільство.

Аналогічні закони були прийняті в Іспанії, а багато європейських країн заборонили ромам в’їжджати на їх територію. Нацистський режим також переслідував і знищував циган десятками тисяч. Навіть сьогодні циган переслідують.

Ніхто не знає чисельності циган.

Ніхто не знає, скільки сьогодні живе циган у всьому світі. Через дискримінацію з якою часто стикаються роми, багато хто з них публічно не реєструються і не ідентифікують себе як цигани. Крім того, з огляду на їх “правову невидимість”, народження дітей без документів і часті переїзди, чимало ромів вважаються зниклими без вести.

Цигани-образливе слово.

Для багатьох людей термін “циган” означає кочівника і не вважається расовими образливим натяком. Але для самих “рома” (або “ромале” – самоназва циган) це слово має зловісні оберти. Наприклад, за даними Оксфордського словника англійське слово “gypped” ( “утворене від gypsie” – циган) означає кримінальну дію.

Рома, яких часто називають циганами, вважали невдахами і злодіями, а це слово їм випалювали на шкірі під час нацистського режиму. Як і багато інших расові образи, слово “циган” використовувалося протягом багатьох століть, щоб пригнічувати представників народності рома.

Є багато міфів про циган. Одним з таких міфів свідчить про те, що у циган є своя магія, яка передається століттями з покоління в покоління. Міф пов’язаний з картами таро, кришталевими кулями і наметами ворожок, а також з іншими стереотипами. Література рясніє посиланнями на циганську мову і магічні мистецтва цього народу.

Крім того, є багато фільмів, в яких показують прокляття циган. Навіть в мистецтві, є багато картин, що описують рому, як містичних і магічних людей. Проте, багато вчених вважають, що ця вся магія – вигадки, що відбулися від того, що люди просто взагалі нічого не знали про циган.

Відсутність формальної релігії.

Хоча циганські весілля часто супроводжуються масовими гуляннями і розкішними шатами, в повсякденному одязі циган відбивається один з головних їхніх життєвих принципів – скромність. Циганські танці найчастіше асоціюється з жіночим танцем живота. Тим не менш, багато циганські жінки ніколи не виконували те, що прийнято вважати сьогодні танцем живота.

Замість цього вони виконують традиційні танці, в яких для рухів використовуються тільки животи, але не стегна, оскільки рухи стегнами вважаються нескромними. Крім того, довгі хвилясті спідниці, які зазвичай носять циганки, служать для того, щоб закривати їх ноги, оскільки оголення ніг також вважається нескромним.
Циганий зробили вагомий внесок у світову культуру.

З самого початку свого існування цигани були тісно пов’язані зі співом, танцями і акторською грою. Вони пронесли цю традицію протягом століть, істотно вплинула на світове мистецтво. Багато ромів асимілювалися в різні культури, вплинувши на них. У багатьох співаків, акторів, художників і т. д. були циганські корені.

http://katerynopiladm.gov.ua/upravlinnja-justitsiyi-informue/item/8215-10-malovidomih-faktiv-pro-tsigan</div>
 

Немає коментарів:

Дописати коментар