вівторок, 7 березня 2023 р.

"Тюльпан означає освідчення в коханні". Літературна рекомендація


7 березня - День тюльпана


Розцвіли тюльпани на вікні,
Красота із поглядом чарівним
І вони всміхаються весні,
У вікні неначе диво-дивне.

 
Тюльпани вважають весняними квітами, які приносять ніжність і радість. Загальноприйнято, що назва "тюльпан" походить від перського слова "тюрбан". Цю назву квітці дано за схожість її бутонів зі східним головним убором, що нагадував чалму.



Перші письмові згадки про тюльпан належать до XI-XII століть. Малюнок тюльпана знайдено в рукописному біблійному тексті тієї пори. Першою країною, де тюльпани впровадили в культуру, найімовірніше, була Персія. Тепер важко встановити, які види з'явилися предками перших рослин, але, можливо, це були дикорослі тюльпани Геснера і Шренка, які й зараз поширені в Малій і Середній Азії.



З Персії тюльпан потрапив до Туреччини, де його дуже полюбили султани. Вони влаштовували у своїх садах килими з цих квітів. Слідом за монархами, від Сулеймана I Пишного (1494-1566), тюльпанами захопилися знатні вельможі. До періоду правління султана Ахмеда III (1703-1730) тюльпани посіли перше місце за кількістю вирощуваних квітів, і пізніше цей час було названо "Часом тюльпанів". У Туреччині ці квіти називали "лале". Тоді було відомо вже понад 300 сортів. Почалася перша в історії квітки тюльпаноманія. Довелося запроваджувати дуже суворі закони про посадки та продаж квітів. Тюльпан заборонили вивозити і вирощувати за стінами Константинополя. Це визнавали злочином, який карали вигнанням із країни. Стали навіть говорити, що квітка цінується вище за людське життя.




Що читати:
  
У бібліотечному фонді можна знайти літературу про сорти та технологію вирощування тюльпанів, також прочитати легенди, які пов'язані з цією квіткою







Немає коментарів:

Дописати коментар