суботу, 18 лютого 2023 р.

"БАТАРЕЙКА". Бібліотечне асорті



18 лютого - День батарейки



Це щорічне свято засноване 18 лютого на честь дня народження італійського вченого Алессандро Вольта і присвячений одному з відкриттів, зроблених їм в галузі фізики і хімії більше 200 років тому. Його плодами сьогодні користується кожна людина.


18 лютого 1745 року народився італійський учений-фізик, один з основоположників вчення про електрику, хімік і фізіолог Алессандро Вольта. Ім'я його міцно увійшло до світу науки і стало найменуванням одиниці виміру електричної напруги - вольт. Частиною його експериментів і відкриттів стала робота над першим у світі гальванічним елементом, названим стовпом Вольта. По суті, це відкриття і винахід стало прообразом сучасних батарей.





Відкриття це, грунтоване на перетворенні хімічної енергії в електричну шляхом приміщення двох різнорідних металів (пластини міді і цинку) в кислоту, було здійснено Вольта в 1800 році.


З часом винахід італійського фізика отримав величезне поширення. Сьогодні батареї і акумулятори грають дуже помітну роль в життя людини. Це і стало приводом для свята, що зветься Днем батареї та відмічається щорічно 18 лютого в день народження вченого.








Батарея перетворює хімічну енергію в електричну шляхом хімічної реакції. Відомо, що в Оксфордському університеті є дзвін на батарейках, який працює вже більше 175 років. Ніхто не знає, з чого складається батарея і ніхто не бажає розбирати пристрій на частини, аби зрозуміти це. Батареї нині широко використовуються. Вони бувають різних форм, розмірів і потужностей, щоб задовольнити найширший спектр потреб людства. Все більше і більше електромобілів їздять по дорогах. Вони живляться теж від батарей.




Замислимось про те, яку роль в нашому житті грають сьогодні батареї і акумулятори - найбільш доступні джерела живлення, що дозволяють користуватися багатьма благами життя без прив'язки до електромережі. Смартфони, наручний годинник, будильники, світильники, портативні колонки, ноутбуки, комп'ютерні миші і клавіатури, роботи-пилососи, ліхтарики - цей список можна продовжувати довго.


Все ширше набувають поширення і електродвигуни, що використовують як живлення акумуляторні батареї. Учені продовжують працювати над їх місткістю, ресурсом, екологічністю і швидкістю зарядки, безпекою.
Не можна забувати і про екологічну сторону питання, пов'язаного з грамотною утилізацією батарей і акумуляторів.
Сьогодні чудовий день, щоб оцінити реальну важливість батарей в нашому повсякденному житті.👌


 
 📙КНИГИ:



Інтернет-джерела:




Україна. Закон. Про батареї і акумулятори: Проект Закону України від 30.10.2019 № 2352 (Одержаний ВР України) [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://ips.ligazakon.net/document/JI00705A?an=332


Наші правки до нового Закону України про батарейки: блог Всеукраїнського руху «Батарейки, здавайтеся!» [Електронний ресурс]. - Режим доступу:https://batareiky.ua/post/nashi-pravki-do-novogo-zakonu-ukrayini-pro-batareyki




Немає коментарів:

Дописати коментар