пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

"Крим : за волю та свободу". Книжкова виставка


 26 лютого – День кримського спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь

26 лютого 2014 року у Сімферополі перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму, а 25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, організований організацією «Кримський фронт» і «козацькими» організаціями. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму. Перед мітингувальниками виступив голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. У ЗМІ з'явилася інформація про те, що на сесію можуть винести питання про вихід Криму зі складу України.

26 лютого під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, який зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійською чисельністю близько 7000 осіб, ініціатором якого стала партія «Русское единство». Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована. На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі Верховної Ради АРК та Ради міністрів АРК у Сімферополі.

Про долю Криму та Україну можна прочитати у книжках з представленої виставки:



Сергійчук, В. Український Крим/ Володимир Сергійчук. Київ: Українська Видавнича Спілка, 2001. - 304 с.

    Книга, написана на прикладі великого документального матеріалу. Знайомить читача про історичну долю Криму і України. Звертається увага на українську більшість півострова  в період Кримського ханства та на включення Криму до українського народного господарства вже з кінця ХVIII ст. 
    Детально досліджується і аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 році та пепеданню півострова УРСР в 1954 році.



Крим: Дорога тисячоліть. - Сімферополь: Таврія, 2001. - 304 с.

    Книга розповідає про Кримську давнину, що грунтується на дослідженнях археологів та краєзнавців.Розповідь ведеться від історії скіфських і таврських поселень, розповідається про Херсонес, Середньовічну Таврику, общини "Готії", Східний Крим.




Березовець, Т. Анексія: острів Крим. Хроніки "гібридної війни"/ Тарас Березовець. - київ: БрайтСтарПублішинг, 2016. - 408 с.

    Книга відомого експерта, захисника України, криманина - Тараса Березовця, у якій він аналізує механізми і технології гібридної війни, розв'язаної Росією 2014 року з "зеленими чоловічками" на території АР Крим.
    Ця книга містить документальні свідчення  людей, які стали очевидцями подій у Криму.



Грабовський, С. Azzat Qirim чи колонія Москви. імперський геноцид і кримськотатарська революція/ Сергій Грабовський, Ігор Лосєв. - Київ: Стилос, 2017. - 120 с.

    Книга ознайомить з історією трагічної долі кримськотатарського народу. Показані і охарактеризовані основні етапи геноциду народів Криму російсько-совєтською імперією та про нове нищення з 1914 року.


    Гуменюк, Н. Загублений острів: Книга репортажів з окупованого Криму/ Наталя Гуменюк. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2020. - 311 с.

    Книга написана журналісткою, яка їздила до окупованого Криму упродовж 2014-2019 років, про долю кримчан, які  живуть в окупації або виїхали до інших країн про їх неприховану правду. 
Цінність цієї книги полягає, також у великій кількості фотографій.

Немає коментарів:

Дописати коментар