четвер, 18 червня 2020 р.

Біженці -- глобальна проблема людства



 Як ми відносимося до біженців? Чи співчуваємо їм?
   За останніми даними, на планеті проживає близько 27 мільйонів біженців. Це одна з найбільших проблем сучасного світу. Аби привернути до неї увагу, ООН у 2001 році запровадили День біженців. Організація африканської єдності (ОАЄ) погодилася з тим, щоб міжнародний День біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців - 20 червня.
     Правове поняття біженець: визначення простими словами – біженцем є іноземець, який не може повернутися до своєї країни через серйозний ризик для життя чи свободи.
Потрібна мужність, щоб справлятися із цими труднощами. Потрібна мужність, щоб залишити свій дім і заради свого життя і життя своїх дітей намагатися долати ці труднощі щодня.

Візьми лише найважливіше. Візьми листи.
Візьми лише те, що зможеш сама нести.
Візьми рушники та ікони, візьми срібні ножі,
візьми дерев’яні розп’яття, золочені муляжі.
Сергій Жадан

     Про  біженців актуальну інформацію можна  прочитати:
Лопухов, В.А.. 20 червня в світі відзначається всесвітній день біженця [Електронний ресурс]/В.А. Лопухов// Василівська районна державна Адміністрація Запорізької області: сайт. -- Режим доступу:http://www.vasrda.gov.ua/item/11562-20_chervnia_v_sviti_vidznachaetsia_vsesvitnii_den_bizhentsia.html#startOfPage
Москвичова, А. День біженців : 10 фактів про притулок в Україні та світі [Електронний ресурс]/ Анастасія Москвичова // Радіо "Свобода". -- 2020. -- 18 червня. -- Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/den-bizhencia-10-faktiv-pro-prytulok/30010745.html

Суд ЄС: Польща, Угорщина і Чехія незаконно відмовились від розселення біженців. Суд ЄС постановив, що Польща, Угорщина і Чехія, відмовившись від участі у тимчасовому механізмі розселення біженців, порушили законодавство Європейського Союзу.
2 КВІТНЯ 2020, 

ЄС готовий "всіма заходами" захищати кордони від біженців. Держави-члени ЄС оголосили про готовність ефективно захищати зовнішні кордони ЄС та заявили про неприпустимість використання Туреччиною біженців для досягнення своїх політичних цілей. --2020.--5 березня

У Бундестазі пригрозили покарати Росію за воєнні злочини і нову хвилю біженців. Голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу Норберт Реттген закликав накласти санкції на Москву, якщо вона не припинить авіанальоти в сирійській провінції Ідліб.  18 ЛЮТОГО 2020, 09:45 — НОВИНИ

  Українське суспільство повинне виявляти терпимість до цих людей. Розуміти, що толерантність - це прояв терпимості до представників інших культур, вірувань, країн і народів: вони не краще і не гірше, вони просто інші.
   На жаль, в Україні є свої біженці, або внутрішньо-переміщені особи через війну на Сході. Це надзвичайно прикро. Бракує слів, щоб описати мужність цих людей:

Боже, прошу Тебе, Боже мій милий,
Дай моїй мамі терпіння і сили.
Сили не плакати вночі за татом.
Дай мені бачити очі бабусі
Очі без сліз, що радістю сяють,
Руки, що його обіймають.
Дідові дай, Боже, побачити знову,
Рідного сина міцним і здоровим.
Батькові мужності дай боронити,
Землю, яку обіцяв він любити.
Кожного дня буду Тебе благати,
Щоб він живим повернувся до хати.
Тато потрібен кожній дитині,
Дай же нам, Боже, мир в Україні.

Алекс Штрай

Немає коментарів:

Дописати коментар