середу, 3 квітня 2019 р.

Тематичне повідомлення "Казковий світ Андерсена"


2 квітня народився 

Ганс Крістіан Андерсен (дан. Hans Christian Andersen; 2 квітня 1805, Оденсе — 4 серпня 1875, Копенгаґен) — данський письменник, видатний казкар.

Пропонуємо поринути у світказок.


  1. Дюймовочка. – Харків: Торнадо, 2000. – 64 с.: іл.
  2.  Казки/ пер. з дат.;  передм. О.Іваненко; худож-іл. О.Оверчук; худож. оформ. Л.Д.Киркач-Осипова. – Харків:Фоліо,2005 – 319 с.
  3. Казки Андерсена/ пер. О. Іваненко;  худож. І. Петеліна. –  Київ.: Махаон-Україна, 2003. – 160 с.:іл.
  4.  Принцеса на горошині. Казки. – Харків: Торнадо, 2003. – 64с.: іл.
  5.  Снігова королева/ Г.К.Андерсен. Біляночка і Зоряночка: Казки/ Брати Грімм; Худож. В. Нечитайло. – Київ: Онікс, 2003. – 64 с.: іл. – (Сер. «Улюблена казка».)
  6. Чарівний світ Ханса Крістіана Андерсена. Казки. – Харків, ТОВ Видавництво «Ранок», 2002

Дитинство

Ганс Крістіан Андерсен народився в Оденсе – місті на данському острові Фюн. Його батько був бідним черевичником, мати Ганна Марі Андерсдаттер – прачкою (вона походила з бідної сім'ї, в дитинстві мусила просити подаяння, її поховали на кладовищі для бідних).

У Данії існує легенда про королівське походження Андерсена, бо в ранній біографії він писав, що в дитинстві грався з принцом Фрітсом, згодом – королем Фредеріком VII, і у нього не було друзів серед вуличних хлопчисьок – лише принц. Дружба Андерсена з принцом Фрітсом, згідно з фантазією Андерсена, тривала і в дорослому віці, до самої смерті Фрітса. За винятком родичів, нібито лише Андерсен був допущений до труни покійного. Причиною цієї фантазії були розповіді батька Ганса Хрістіана про те, що він нібито є родичем короля.

У ранньому дитинстві Ганс Крістіан був замкнутою дитиною з великими блакитними очима. Він сидів у кутку і займався своєю улюбленою грою – ляльковим театром. Це захоплення він зберіг і в юності.

З дитинства майбутній письменник виявляв схильність до мріяння і письменництва, часто влаштовував імпровізовані домашні спектаклі, що викликали сміх і знущання дітей.

1816 – батько Ганса Крістіана помер, і хлопчикові довелося самому заробляти собі на прожиття. Він був підмайстром спершу в ткача, потім у кравця, працював на сигаретній фабриці.

Творча діяльність

У літературі дебютував восени 1828 року як автор сповненого казкової містики твору «Прогулянки від Хольмен-каналу до східного мису острова Амагер». Видана на Новий 1829 рік книжечка зустріла велику популярність, і вже в квітні вийшов її другий наклад.

Приєднався до прогресивних романтиків, писав вірші, поеми, п’єси, нариси, романи.

З 1835 друкує казки, яких за 40 років написав 156. У цьому жанрі найповніше виявився художній талант Андерсена. Казки Андерсена тісно пов’язані з фольклором, дуже динамічні, в них багато гумору, фантастика поєднана з реальним життям; багато казок є гострою соціальною сатирою («Нове вбрання короля»«Соловей», «Кожному – своє місце», «Свині», «Слимак і кущ троянди», «Дюймовочка»). Жорстоким грошолюбам у казках протистоять прості бідні люди, що їх Андерсен наділяє найблагороднішими моральними рисами і якостями («Стійкий олов’яний солдатик»«Кресало»«Русалочка», «Дівчинка з сірниками», «Снігова королева»). Казки Андерсена пройняті соціальним оптимізмом і щирою вірою в краще майбутнє людства.

Твори Андерсена російською мовою переклала Марко Вовчок.

Українською мовою твори Андерсена перекладали М. Загірня, М. Старицький, О. Іваненко та інші.





Немає коментарів:

Дописати коментар