вівторок, 2 квітня 2019 р.

5 книжок про Миколу Гоголя


Читальний зал відділу для дорослих запрошує... 

Микола Гоголь

1809-1852


        1.  Томенко, М.В. Український романтик Микола Гоголь/ Микола Томенко.--Київ: Генеза, 2009.--120 с.

     Дослідження мотивів українського романтизму  у творчості М. Гоголя тазначення його доробку в контексті української історії. Подані листи та маловідомі твори з описами українських традицій та звичаїв,побуту. Книга оформлена картинами українського художника Івана Марчука.



            2. Стромецький, Остап. Гоголь: дослідження стилю, філософії, методів та розвитку персонажів: монографія/ О. Стромецький; передм. Геннадія Вознюка.-- Львів: Світ, 1994.-- 306 с.

    Цінність даного дослідження полягає в тому, що буде корисним, як студентові, викладачеві, літературознавцю. Надруковано українською, англійською, російською мовами.




               3. Цуріка, Людмила. Гоголь. Містика та реальність/ Л. Цуріка. -- 2013

     Микола Васильович Гоголь - письменник, відомий на весь світ. У його творчому доробку величезну кількість найбільших творів. Напевно, справедливо, спираючись на факти його життя, назвати його самим містичним письменником XIX века. Підтверждженням цього є Заповіт Гоголя, в якому він просить: «Заповідаю тіла мого НЕ ховати по тих пір, поки не здадуться явні ознаки розкладання, заповідаю не треба ставити  ніякого пам'ятника ... » про його життя написаний багато, але не так часто описували про його любов до України. Можливо, це обумовлено тим, що не тільки Україна, а й Росія і Польща вважають Гоголя своїм народним надбанням. Коли ми заглядаємо в його творчу спадщину, ми розуміємо, що це була людина, яка любила свою Батьківщину, її стародавні традиції, її побут, її історію, пісні і колядки, любив її обряди, які корінням йдуть в давні язичницькі часи, і, в врешті-решт, її містицизм, як результат переплетення культур і традицій протягом багатьох тисячоліть історії.

   

   4. Чухліб, Т.В. Козацьке коріння Миклоли Гоголя/ Т. В. Чухліб.-- Київ: Наш час, 2013. -- 271 с. -- (Серія "Невідома Україна").

     5. Тома, Л.В. Микола Гоголь/Л.В. Тома. --  Харків: Антологія, 2013. --128 с.

         Книга про "українкість" Миколи Гоголя.

Немає коментарів:

Дописати коментар