четвер, 16 травня 2024 р.

Інформаційно-просвітницька виставка «Вирвані з дому і депортовані».


18 травня 1944 року сталінський режим здійснив свій черговий злочин депортацію кримських татар.

– Офіційна причина депортації – звинувачення усього кримськотатарського народу у колабораціонізмі з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. Більшовики закидали кримським татарам дезертирство, перехід на бік німецьких військ.

Насправді ж насильницьке вивезення кримськотатарського народу криється в природі, ідеології, практиці сталінського режиму. Сталін і каральні органи ще з середини 1930-х років відчували недовіру до національних меншин, що населяли прикордонні райони СРСР. Зокрема, до кримців, які жили неподалік Туреччини.

Сталінський режим прагнув перекласти на кримських татар вину за провали радянської армії та військової кампанії в Криму з 1941 по 1942 роки, оскільки вже восени 1941-го війська Вермахту перебували на теренах Криму. Також на кримських татар переклали невдачі радянського партизанського руху на півострові у період окупації.

Депортацію мали провести в період до 18 травня до 1 червня, але це зробили достроково за 3 дні. На світанку "енкаведисти" заходили до помешкань кримських татар і давали їм декілька хвилин на збори – дехто встигав брати лише документи.  Заступник наркома внутрішніх справ СРСР Іван Сєров доповів Сталіну, що операція завершилася 20 травня о 16 годині.  За короткий період часу з Кримського півострова виселили понад 191 тисячу людей, а кілька тисяч заарештували як "антирадянських елементів". А експерти Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України підрахували, що на спецпоселенні загинуло 49, 2 тисячі кримських татар.

У тимчасово окупованому Криму росія, фактично, продовжує геноцид кримських татар. У цей день ми згадуємо злочин радянської влади разом і нагадуємо про війну й геноцид, які відбуваються просто зараз.

За 9 років окупації з 26 лютого 2014 року триває опір російській окупації в Криму, і зараз політв’язнями Кремля є близько 180 осіб, 116 з яких кримські татари, яких російська влада утримує за ґратами. Українців та кримських татар єднає спільна мета – якнайшвидше звільнення Кримського півострова від російських окупантів.

Бібліотечні джерела:

1. Грабовський, С. Azat Qirim чи колонія москви? Імперський геноцид і кримськотатарська революція. - Київ: Стилос, 2017. - 120 с.

2. Кралюк, П. Півтори тисячі років разом. Спільна історія українців і тюркських народів. - Харків: Фоліо, 2018. - 282 с.

3. Кульчицький, С. Кримський вузол. - Київ: КЛІО, 2019. - 496 с.

4. Мачогій, П. Крим: наша благословенна земля. - Ужгород: Видавництво Валерія Падяка, 2022. - 160 с.

5. Шаповал, Ю. Мить історії: 366 мініатюр про людей. - Київ: Парлам. вид-во, 2019. - 400 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар