четвер, 16 листопада 2023 р.

"Бути толерантним". Паркан відвертості

    Від сьогодні у дитячому відділі запрацював паркан відвертості, де охочі читачі-діти та їх батьки можуть висловити свої думки.
    Сьогодні діти подивилися мультик про дружбу і обговорили побачене. Усім спочатку було сумно через головного героя Їжачка, але потім всі раділи, що знайшлося вірне рішення у справжніх друзів.

Посилання на мультфільм про дружбу і толерантність /https://fb.watch/ol-T6S-2ZR/






ДОВІДКА

     Щорічно 16 листопада відзначають Міжнародний день толерантності. Його запровадили у зв’язку з ухваленням ЮНЕСКО у 1995 році Декларації принципів толерантності, в основу якої заклали положення, проголошені в Загальній декларації прав людини.

Історія свята


    У 1995 році 16 листопада держави, які є членами ЮНЕСКО, ухвалили Декларацію принципів толерантності. Вона підтверджує той факт, що толерантність є не поступкою, а розумінням мультикультурності сучасного світу, проявом поваги, любові й терпимості.

ПОНЯТТЯ 

    Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. Також толерантність – це єдність у різноманітті, те, що переходу від війни до культури миру. Для громадян це, передусім, активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини.

Синоніми толерантності ‒ це терпимість, повага до чужої думки, лояльність. Толерантність повинні виявляти як окремі люди та групи людей, так і держави.Філософський аспект поняття толерантності.


Толерантність ‒ це готовність постійно і з гідністю сприймати будь-яку особистість або подію. Синоніми: терпіння, терпимість, витримка, примирення, стриманість, володіння собою, врівноваженість,  холоднокровність, стійкість, відкритість, мудрість.

Політичний контекст.

Толерантність – це повага до свободи іншої людини, її поглядів, думок, поведінки, прийняття і правильне розуміння різноманіття культур нашого світу, форм самовираження людини і способів вияву людської індивідуальності.

Синоніми: неупередженість, об'єктивність, справедливість, об'єктивізм, коректність, лояльність, демократичність.

Загальнопедагогічний контекст.

Толерантність ‒ це готовність прийняти інших такими, якими вони є, і взаємодіяти з ними на засадах згоди й порозуміння.

Синоніми: почуття такту, ввічливість, чемність, галантність, вихованість, доброзичливість, дипломатичність.

Соціологічний аспект.

Толерантність ‒ це милостивість, делікатність, прихильність до іншого.

Синоніми: люб'язність, шанобливість, дбайливість,  чутливість, чуйність, гнучкість, тонкість, любов, доброта.

Немає коментарів:

Дописати коментар