четвер, 26 жовтня 2023 р.

"Слово+ слово - українська мова". Розмовний клуб з народознавства


Це була розмова на тему: "Слова : правильно українською". Сьогодні ми розмовляли про слово " вилка" і  "виделка". Слово вилка в українській мові є, але воно вживається зовсім не для позначення того, чим ми їмо.

"Я хочу купити ці  вилки", "Перепрошую, у мене впала вилка, можете її замінити", "Катю, принеси мені вилку, я хочу їсти", "Ці вилки такі гарні, хочу собі такі", - чути звідусіль. Це суржик ! Але так говорити не варто, якщо чистота мови для вас не порожній звук. То як же правильно сказати? Як правильно назвати знаряддя для приймання їжі?

В українські мові слід вживати слово "виделка". Це правильно.


"Виделка – це знаряддя для їди, що має форму ручки з кількома зубцями. Усе срібне-золоте, усе срібне-золоте! І ложки, і тарілки, і ножі, і виделки (Кв.-Осн., II, 1956, 403); Ходжаєв став мовчазний і більше длубав виделкою в тарілці, ніж їв (А.-Дав., За ширмою, 1963, 205)".

Цікаве пояснення можна знайти у Публічному електронному словнику української мови:

"Виде́лка — знаряддя для їди, що має форму ручки з кількома зуб­цями; з’явилося значно пізніше за ложку (спочатку у Венеції в XI ст., а у вжиток увійшло з XIV ст.); ра­ніше страву брали "трьома пучка­ми"; в Україні виделки з’явилися теж дуже пізно; серед численного столового срібла після К. Острозь­кого залишилося 250 ложок і лише 12 виделок".

Про слово "вилка" можна знайти у Великому тлумачному словнику української мови:

Це - деталь механізму, приладу, яка має роздвоєний кінець.

Штепсельна вилка.

Сукупність двох прицілів, з яких один дає недоліт, а другий – переліт снарядів, мін і т. ін. щодо цілі для наступного уточнення удару (військ.)

Положення в шаховій грі, коли одна фігура загрожує одночасно двом або кільком фігурам.

 А ще ми грали в мовознавчу Гру слів, для тих, хто хоче говорити українською мовою гарно.




Немає коментарів:

Дописати коментар