пʼятницю, 19 серпня 2022 р.

"Святий Спас: яблучний". Етнографічна замальовка

Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і холод, і тепло.


    За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й ка­жуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!»
    Вважається, що саме цього дня природа повертає на осінь і холод, а віряни несуть до церкви кошики з яблуками й квітами. На свято Яблучного Спаса також збирають яблука нового врожаю і заготовлюють його на зиму: варять варення, сушать, консервують.



    Вважається, що Спас не можна їсти яблука до освячення в церкві. У давні часи лише після відвідання богослужіння цього дня люди починали збирати фрукти нового врожаю.
Крім того, дехто вірить, що на Яблучний Спас не можна виконувати важкі роботи, наприклад займатися будівництвом, працювати в полі, по дому і на городі, займатися рукоділлям, шити, прати, а також прибирати.
    В цей день не можна сваритися і лаятися; бажати комусь зла – все погане, що бажається іншій людині, повернеться до того, хто бажав.
Також вважається, що не можна купатися у водоймах. Згідно з давнім повір'ям вважалося, що можна потривожити водяних і русалок, які в цей день залягали на дно і готувалися до зимової сплячки. Якщо потривожили їх — можна було накликати біду на всю сім'ю, вірили предки.
    У давнину люди влаштовували вечірні гуляння і молилися Богу Сонця, прощаючись з ним, так як вірили, що з цього дня світлові дні стають коротшими.
    Православні віруючі можуть сьогодні помолитися Ісусу Христу про зцілення від хвороб, про допомогу в справах і про захист від нечистої сили. Також важливо 19 серпня займатися благодійністю - роздавати їжу жебракам, подавати милостиню і нікому не відмовляти в допомозі.



    Також на Спас прийнято випікати пироги з яблук, готувати млинці та вареники з яблучною начинкою. Також на свято пригощають освяченими яблуками сусідів, друзів і всіх, хто цього потребує. За повір'ям, що у день Яблучного Спаса яблука мають особливу цілющу силу.

    Прийнято варити варення і компоти з яблук, пекти пироги та іншу випічку. Для того, щоб частування було не тільки смачним, але і цілющим, під час готування потрібно вимовити змову:
"Що загадано, то надумано. Що надумано, то збудеться. Що збудеться, то не минеться."
    Яблучний компот вважається одним з найбільш корисних напоїв, як мінімум, тому що не викликає алергії, а це значить, що його сміливо можна давати дітям. До того ж, яблука містять велику кількість магнію, кальцію, калію, фосфору і заліза, а також вітамінів В, С, Е і РР .


Компот зі свіжих яблук класичний :

Яблука - 1 кг
Вода - 3 л
Цукор - 400 г
У каструлю налити воду, довести її до кипіння. Додати цукор, перемішати і варити до повного його розчинення. Яблука вимити, видалити серцевину і нарізати часточками. Викласти в каструлю, довести компот до кипіння і проварити протягом 5-10 хвилин. Напій можна пити відразу або законсервувати, переливши в стерилізовані банки.

Прикмети на яблучний Спас :

Прийшов Спас - бери рукавиці про запас.
Минув Спас - держи кожух про запас.
До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами .
Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.
Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно - січень морозяний.
Якщо антонівка вродила - наступного року хліб уродить.
Пройшов Спас - пішло літо від нас.


Прийшов Спас

автор О. Роговенко

Кажуть люди: «От і Спас,
Йде вже літечко від нас».
Та всього залишив Спас
Добрим людям про запас.


Мед, як сонце, золотий,
Дух від яблук запашний,
Мак, волошки, чорнобривці —
Все на Спаса пригодиться.


Хто працює, той і має,
І про того Спас подбає!
Літо красне, прощавай,
В душах нам тепло лишай.

Які книги прочитати:

Воропай, О. Звичаї нашого народу/Олекса Воропай. — Київ: Фоліо, 2013. — 508 с.

Скарбниця народної мудрості : свята, традиції, прислів'я, приказки / авт.-уклад. О. В. Лаврик. – Харків : Аргумент Принт, 2012. – 256 с.Скуратівський, В. Т. Вінець / В. Т.

 Скуратівський. – Київ : Вид-во УСГА, 1994. – 240 с.

Українське народознавство : навч. посібник / за ред. С. П. Павлюка, Г. Й. Горинь, Р. Ф. Кирчіва. – Львiв : Фенiкс, 1997– 608 с.


Інтернет джерела:


https://suspilne.media/156757-ukrainci-vidznacaut-ablucnij-spas-istoria-ta-tradicii-svata/
https://www.unian.ua/lite/holidays/yabluchniy-spas-2022-data-tradiciji-i-zaboroni-11937426.html
https://www.unian.ua/recipes/drinks/sweet-drinks/recept-kompotu-z-yabluk-na-zimu-naysmachnishi-poyednannya-11934807.htm
https://galinfo.com.ua/news/svyato_spasa_tradytsii_svyatkuvannya_ukraintsiv_370288.html
https://dobrovirshi.com.ua/veselkove-lito/svyata-lita/spas/

Немає коментарів:

Дописати коментар