неділю, 29 серпня 2021 р.

Третій Спас хліба припас. Етнографічна замальовка


 Сьогодні, 29 серпня, православна церква згадує перенесення Нерукотворного Образу Ісуса Христа з Едесси до Константинополя. В народі це свято називають Хлібним та Горіховим Спасом, або Третім Спасом.

До цього дня селяни чистили цілющі джерела до осені, пили підземну воду, колами обходили колодязі, тому Третій Спас ще називали Спасом на воді. Згідно з повір’ям, 29 серпня ластівки вервечкою летять і кидаються в колодязі.

На Горіховий Спас, звісно ж, заготовляти лісові горіхи.

 




До цієї пори завершувалася жнива і за три дні до Успіння починали сіяти озимовий хліб, звідси свято й отримало ще одну назву – Хлібний Спас. Жінки проводжали чоловіків на поле з хлібом і сіллю. На віз клали три снопи, на них укладали жито в мішках, призначене для посіву, а потім сіяли озимі. Чоловіків-засівальників на полі зустрічали інші хлопці з пирогом з гречаною кашею, грибами або рибою. Після засівання кожен з’їдав пиріг всією родиною.

Народні прикмети:

► Хто на Горіховий Спас знайде горіх двійчату або трійчасту, той скоро розбагатіє.


► Цей день сприятливий для поїздок – все задумане здійсниться.


► Якщо журавель до Третього Спасу відлетить, то на Покров буде мороз.


► Якщо вода у водоймах спокійна, то осінь теплою буде, а зима пройде без хуртовин.

Народні повір'я свідчать, що 29 серпня настають холоди, тому люди більше приділяють уваги утепленню приміщень. Святкують Горіховий Спас вже не з таким розмахом, як Яблучний або Медовий - готуються до зими:



займаються прибиранням жита і пшениці;

тчуть полотна і шиють одяг;

ходять на вечірню службу до церкви, щоб освятити продукти;

моляться мученику Діоміду.

Завершувати Горіховий Спас прийнято миттям в лазні.


Горіховий Спас - що не можна робити в цей день

Християнська церква вважає, що сьогодні категорично заборонено розпивати алкоголь і влаштовувати галасливі гуляння. Не можна сваритися, лихословити і заздрити. 

Немає коментарів:

Дописати коментар