середу, 25 серпня 2021 р.

Тетяна Майданович на святкуванні Дня Незалежності у парку Відрадний

Тетяна Василівна Майданович – письменниця, автор книжок для дорослих та дітей. Вона поет-філософ, поет-пісняр, прозаїк, літературознавець, мовознавець, богослов, член Нацiональної Спiлки письменникiв України (1983). Лауреат літературно-мистецької премії «Осіннє золото» імені Дмитра Луценка (2012). Проживає у місті Києві.


Тетяна Майданович читає свої вірші на святі у локації письменників


Поетеса Т. Майданович спілкується з читачами



Фото на згадку з Тетяною Майданович

Народилася Тетяна Василівна 18 квітня 1957 року в селі Андрієвичі Ємільчинського району на Житомирщинi в сім’ї Василя Герасимовича та Ганни Гнатівни Майдановичів. В сім’ї було четверо дітей: два сина та дві дочки. Василь Герасимович, хлібороб, офіцер запасу, фронтовик гарно співав і грав на гармошці. На все життя Тетяна запам’ятала як батько виводив «Ой у вишневому садочку», «Ой хмелю, мій хмелю»… Ганна Гнатівна любила читати і збирати книги, дуже любила твори Олеся Гончара. За спогадами Тетяни Василівни, в осінньо-зимові вечори, коли в господарстві менше роботи, батько переповідав дітям в різних варіантах, а мама читала казкові історії. Діти звикли до чудесних мудрих оповідей з дитинства. Коли Тетяна навчилася біля старших братів читати, вона почала складати і записувати свої казки. Але дитинство не було безхмарним. З десяти років залишилася без батька. Він передчасно помер від фронтових ран. Напівсиротами зростали четверо дітей.
Робочий шлях розпочався рано. З 17 років працювала оптиком на  на заводі "Арсенал " (1974-1978), вихователем дитячого садка «Сонечко» Дніпровського району міста Києва (1979), літературним консультантом газети «Молода гвардія» (1979-1983), перебувала на творчій роботі (1983-1990). Працювала і постійно вчилася. У 1990 році закінчила заочне відділення філологічного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. У 1991-1994 роках навчалася в аспірантурі Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні Національної академії наук України. Тривалий час була науковим співробітником Інституту української мови Національної академії наук України (1993-1998).
В мовознавчих виданнях публікувалися дослідження Т. В. Майданович з історії української літературної мови на матеріалі проповідей XVII ст. На сторінках періодики, у збірниках друкувалися літературознавчі, публіцистичні та богословські статті.
Її входження в літературу було стрімким і яскравим. Перша збірка поезій «Голубий кришталь» (1980) відкрила шлях до Спілки письменників України (зараз Національна спілка письменників України). Рекомендації до Спілки письменників давали їй вже визнані на той час майстри слова – Володимир Забаштанський, Платон Воронько і Тамара Коломієць. Наступними були збірки: «Завжди зі мною» (1983), «Насіння диких трав» (1985), «Золотий пісок» (1988), «Покаянна молитва» (1999, 2000), «Христос і Прометей» (1999); книги віршів та казок для дітей «Квітневий дощ» (1985), «Калина цвіте пізно» (1990).
У 2006 році виходить особлива книга в творчості Тетяни Василівни «Калиновий птах» — пісенник з віршами і музикою до них, створений у співпраці з композитором, вчителькою за фахом, Людмилою Левченко (Бутухановою). Книга великоформатна, чудово оформлена, цікава за змістом. Пісні, які несе на білих крилах-сторінках співучий «Калиновий птах», звучать в школах і дошкільних закладах України, на сцені, в ефірі. Знову звернутися до творчості для дітей Тетяну Василівну спонукало народження онучки. Письменниця в одному з інтерв’ю сказала: «Для мене сталося дивне повернення на зовсім іншому рівні у світ дитячої літератури».
Прозова збірка «Охоронниця слова. Казки і казкові історії» (2013) стала для письменниці подорожжю у своє дитинство. На зустрічi з читачами Тетяна Майданович пiдкреслювала: «Ця книжка для мене дуже дорога. Я писала її усе життя, починаючи зі школи. Слухала мамині казки, а потім складала їх сама і мріяла видати для дітей. І ось нарешті ця мрія здійснилася!». Казкові пригоди у цій книжці тісно пов’язані з реальним життям, із щоденними турботами і радощами дітей та дорослих. Казки вчать берегти рідну природу, шанувати народні звичаї, рости працьовитими і справедливими. А головне — бути відповідальними за свої слова і вчинки.
У листопаді 2016 року видавництво «Криниця» випустило нову поетичну збірку Тетяни Майданович «Країна Українія», адресовану дошкільнятам і школярам, а також педагогам та вихователям. Ця книга про дітей і для дітей. Тематика поезій різноманітна: рідна Батьківщина, її історія, природа, життя дітей, розмова про любов до праці та високі людські якості. У них є гра і мудра розмова, гумор і серйозність, легкість і глибина. Книга допомагає юним читачам відкривати світ, що їх оточує і веде дбайливо стежиною життя, даруючи довірливо важливі підказки.


Тетяна Майданович подарувала для читачів нашої бібліотеки такі книги:




Немає коментарів:

Дописати коментар