вівторок, 29 січня 2019 р.

«Голокост. Цього не можна забувати»


«Голокост. Цього не можна забувати».
Година історичної правди.

  

Цей захід пройшов у читальній залі відділу для дорослих 27 січня.

Генеральна асамблея ООН 1 листопада 2005 року у своїй резолюції встановила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Дата була обрана не випадково – саме цього дня було звільнено концентраційний табір "Аушвіц", він же "Освенцим".

Що таке голокост?

У широкому сенсі слово "голокост" означає переслідування і масове знищення нацистами деяких соціальних, а також етнічних груп, наприклад євреїв, хворих, циган, гомосексуалістів.
У більш вузькому сенсі це слово означає переслідування і знищення саме євреїв, які жили в Німеччині, а також на союзних та окупованих територіях під час Другої світової війни.
Слово "голокост" перекладається з давньогрецької як "всеспалення".

Катастрофа європейського єврейства


Політика Гітлера проти євреїв почалася з його призначення канцлером Німеччини в 1933 році. Створюється один з перших концтаборів у Німеччині – Дахау, робочих місць позбавляються чиновники і лікарі єврейської національності, вводяться квоти в навчальних закладах. Ситуація ускладнюється і набирає обертів аж до прийнятих в 1935 році Нюрнберзьких расових законів.

"Пам'ять про ці події важлива не тільки як нагадування і засудження злочинів нацистів, але також як повчання про небезпеку переслідування людей на основі раси, етнічного походження, релігії, політичних поглядів або сексуальної орієнтації", - йдеться в резолюції Європарламенту, яка засуджує Голокост.

   Сумна сторінка в історії людства. Про це не можна мовчати.

Немає коментарів:

Дописати коментар