вівторок, 20 вересня 2016 р.

З широко закритими очима

  Ми зіткані з тканини наших снів.
У. Шекспір

      Природа сну і сновидінь в усі часи займала розум людини. Сон - загадковий стан, в якому кожна людина перебуває  третину свого життя і яке до того ж супроводжується дивною психічною діяльністю, що виявляється відсутністю свідомості та наявністю сновидінь. Адже через сни нам часом приходять дуже важливі послання, які стосуються нашої подальшої долі в майбутньому. Психологи давнини - жреці, волхви, друїди, шамани займались тлумаченнями сновидінь, що відігравало значну роль у їхній діяльності.
    Сильна цікавість до сновидінь почалась в кінці ХІХ та початку ХХ ст. і пов`язана з зародженням психології як сучасної науки. Варто зазначити, що в людей творчих, часом, саме під час сну приходять найцікавіші ідеї, деяким поетам у вісні приходять чудові вірші, а композиторам - мелодії, науковцям - відкриття.
     В ХХ ст. стали популярними видання з тлумачення сновидінь. Чим більш яскравими та кольоровими є сни у людини, тим в неї багатша уява і фантазія.
    Є вже достатньо наукових данних про те, що сон - зовсім не пасивний, а специфічний активний стан мозку, що сприяє повноцінному використанню наявному досвіду і набутої інформації в інтересах більш досконалої адаптації організму.
    В рамках загальносистемного конкурсу професійної майстерності на кращу книжкову виставку щодо популяризації розважального читання різнобічної тематики і жанру "Бібліо-неформат" ми представили культурологічну виставку-мікс "З широко закритими очима". 
  Для виставки ми використали матеріали, що розглядають проблему сновидінь з психологічного, медичного та культурологічного аспектів.
     Особливе місце займають матеріали про народні уявлення, легенди, колискові пісні та сон як символ українського оберега, що відносяться до нашого проекту стосовно  народознавчого виховання та формування традиційно-обрядової культури "Рідна сторона, рідна старовина".
      Виставку було презентовано гостям та користувачам бібліотеки.

Коли душа бачить сни, вона - театр, актори і публіка.










Бібліотечні джерела:
  • Болтаровіч З. Українська народна медицина: Історія і практика.-К.: Абріс, 1994.-320с.
  • Дмитренко М. Символіка сновидінь. Народний сонник.-К.: Народознавство, 1995.-128с.
  • Добраніч. Вірші. Видавництво "Ранок", 2005
  • За пределами сновидений: Современный толкователь снов.-Х.: Фортуна-Прес, 1997.-400с.
  • Словник символів культури України.-К.: Міленіум, 2002.-260с.
  • Войтович В. Українська міфологія.-К.: Либідь, 2002.-664с.
  • Фрейд З. Введение в психоанализ.-Х.:"КСД", 2012.-480с.
  • Чубинський П. Мудрість віків.-К.: Мистецтво, 1995.-224с.

Немає коментарів:

Дописати коментар