понеділок, 29 січня 2018 р.

Людяність в нелюдські часи

   27 січня - день пам'яті жертв Голокосту.  
 У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію "Пам'ять про Голокост", що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. 
  Близько 6 мільйонів євреїв стали жертвами цієї трагедії. В Україні під час «Великої катастрофи» були розстріляні понад півтора мільйони євреїв, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо більш точної кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів.
 Голокост постав як зло, яке нагадує травму великого  масштабу і жаху. Ті, хто залишилися живими в Україні, урятувалися насамперед завдяки місцевим жителям-неєвреям. Незважаючи на смертельну небезпеку, вони мали мужність здійснити моральний подвиг. Цих людей назвали «праведниками світу», серед них і 1755 українців. 
Рятівниками євреїв визнано митрополита Андрея Шептицького й греко-католицького священика Омеляна Ковча.
 Сьогодні до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту  в нашій бібліотеці була проведена година - меморія для старшокласників школи №12.
Мова йшла про подвиг праведників світу, котрі рятували людей, незважаючи на небезпеку втратити власне життя. Людина завжди повинна залишатися людиною. І вчинки праведників світу доводять, що людяність завжди рятує. Голокост ніколи не має повторитися знову.







                                    Бібліотечні джерела:
  1. Бабий Яр у серці. - Поезія. - Київ, 2001
  2. Круглов А. Энциклопедия Холокоста. - Киев, 2000
  3. Кузнецов А. Бабий Яр. - Москва, 2005
  4. Левитас И. Герои и жертвы. - Киев, 2001
  5. Левитас И. Праведники Бабьего Яра. - Киев, 2001

Немає коментарів:

Дописати коментар