вівторок, 8 серпня 2023 р.

"Ходить пишно кіт- воркіт, заглядає через пліт". Інформаційна мозаїка

     Щороку 8 серпня у світі відзначають День котів.

    Вони — найпопулярніші тварини в світі, які роблять життя радіснішим і веселішим. Їхні витівки смішні, і частіше розчулюють господарів, аніж дратують. Міжнародний день кішок відзначають у багатьох країнах з ініціативи Фонду захисту тварин Америки.

У фондах бібліотеки є чимало літератури про котиків, зокрема про їх догляд та породи, а також, книги у яких головними героями є киці. Ми створили виставку таких книг і пропонуємо до уваги наших читачів.



Любого свого кота

Я вітати буду.

Моя втіха й доброта,

Моє миле чудо!

Всю родину ти лікуєш,

У дні смутку нас втішаєш,

Щастя кожен день даруєш,

Нас одних не залишаєш!


Цікаві факти про кішок

Вчені з'ясували, що власники кішок щасливіші за людей, у яких взагалі немає тварин. Ось ще кілька цікавих фактів про кішок:

Повністю чорні кішки вважаються найбільш рідкісними через масове знищення таких тварин у Середньовічній Європі. У наші часи більшість чорних котів мають хоча б одну білу пляму. Єдина порода кішок, яка має повністю чорне забарвлення – бомбейська.



Серед рудих котів самців утричі більше, ніж самок. Щоб рудою була кішка, потрібно щоб ген рудого кольору шерсті знаходився в обох X-хромосомах, а для котів достатньо наявності цього гена в єдиній X-хромосомі. А ось триколірними можуть бути лише самки.



Дикі лісові предки кішок мали забарвлення шерсті таббі (сірий із чорними смужками). Така шерсть вважається природною для котів.

Домашніх котів мають 80% людей. Кішки популярніші за собак.

У Японії є острови кішок, на яких тварин мешкає більше, ніж людей.

Кішки мають дуже гострий зір і чудово бачать уночі, але погано розрізняють кольори, особливо червоні та оранжеві відтінки.

Якщо кішка треться об вас, значить вона вас по-справжньому любить. Так вона залишає на хазяїні свій запах. Ще одна ознака любові і довіри до людини - якщо улюбленець підставляє живіт.

Попри стереотипи молочні продукти не корисні для кішок, оскільки вони погано перетравлюють коров'яче та козяче молоко.

Коти здатні до дресирування і можуть навчитися виконувати команди, але тільки якщо самі цього захочуть.

70% свого життя ці тварини проводять уві сні


.

Якщо кіт голосно нявкає перед зачиненими дверима - це не означає, що він хоче туди зайти. Тварині лише важливо контролювати територію і знати, що на ній немає чужинців.

Коти здатні відрізняти важливі їм звуки від фонового шуму. Тому вони можуть спати при сильному гуркоті, але прокидатися від невеликого шарудіння.

Подушечки лап допомагають тварині безшумно пересуватися, а також оцінювати температуру поверхні та вловлювати вібрації.

Маленькі кошенята люблять грати з нерухомими іграшками та ворушити їх лапою, але з віком втрачають до них інтерес. Більшість дорослих котів грають тільки з предметами, що рухаються.



Коти використовують нявкання в основному для звернення до людини і майже не нявкають між собою.

Дослідження кішок показали, що деякі улюбленці можуть вдавати, що їм подобаються людські погладжування, щоб задобрити людину і випросити їжу.

Стерилізація та кастрація збільшує тривалість життя цих тварин на 2-2,5 роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар