четвер, 6 липня 2023 р.

«Ой, наша Купалиця та навколо славиться». Майстер-клас з плетінння купальського вінка

 



Свято Івана Купала вважається одним з найбільш магічних днів року. Для залучення удачі люди стрибають через багаття, шукають квітучу папороть і плетуть вінки, пускаючи їх по воді загадуючи ім'я судженого або заповітне бажання.

Вогонь і вода в купальську ніч з 6 на 7 липня набували магічної сили і саме з ними були пов'язані більшість ворожінь і заборон. 

Традиція плетіння вінків сягає своїм корінням в глибоку старовину, проте збереглася до цих пір. На вінках незаміжні дівчата ворожили на ім'я судженого і, пускаючи їх по воді, дізнавалися чи прийдуть до них свататися або ще рік доведеться посидіти в дівках.

Для того, щоб передбачення збулося з найбільшою точністю, Дівчата на світанку збирали букети з 12 трав з яких і плели вінки. Купальський вінок дозволялося плести незаміжнім дівчатам, жінкам у шлюбі і дівчаткам з 10 років.

Найбільш "ходовими" травами для плетіння вінків були Іван-да-Мар'я, ведмеже вухо і богородицька трава. Однак кожна молодиця прагнула сплести свій унікальний вінок і додавала своє асорті з трав...
Про всі традиції можна дізнатися із книжок, завітавши у бібліотеку та у етнокімнату "КАЛИНА"

Немає коментарів:

Дописати коментар