вівторок, 8 листопада 2022 р.

"Всіх єднає рідна мова". Мовознавча година

9 листопада - День української писемності та мови. 
 Це свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
Ми не можемо бути осторонь, тому підготували невеличкий матеріал на годину часу:

Якщо ця мова - не твоя, 

то і країна, мабуть, також. 

Хто не нащадок солов’я – 

тому й гніздо не йде у спадок. 

Якщо це не твої пісні, 

і ці вірші, і ці пророцтва – 

то, без образ, та, мабуть, ні,

І ти лише у ролі гостя. 

Бо де б ти зараз не лежав –  

у теплім ліжку чи в окопі, 

і де би фронт свій не тримав – 

це знову втратить зміст крізь роки, 

якщо ця мова – не твоя! 

Вже історично сотня копій  

подій говорить – солов’ям 

триматись мови слід, як Бога! 

Бо я не вірю, ну невже 

ти спадкоємцям у дорогу  

передаси такий сюжет, 

де знову над гніздом тривога?! 

Де ця війна і цей окоп!

І кров та сльози, а не роси!

Де відчуття, що ти – холоп 

убраний в «комплекс малороса»?! 

Якщо ця мова - не твоя,

то гріш ціна усім старанням! 

Бо де ти бачив, щоб сім‘я  

несла ім‘я свого тирана 

в основі роду, а не батька? 

А мова – більше, ніж ім‘я!

А мова стане більшим спадком, 

ніж буде небо і земля! 

Відвоювати можна землю, 

звільнити небо від атак! 

А мову! Мову ж недаремно 

вони ненавидять аж так! 

І це не – «тема для роздору» 

чи спекуляції про те, 

що наші воїни боронять 

десь там на вражій нам - святе…

(Тут працювали методично, 

на це пішли роки-роки…

Щоб рускі пєсні ностальгічно 

співали наші ж співаки!

Щоб аж під кірку нам пробратись  

в глибини сірих речовин, 

щоб нас ментально об’єднати 

із диким стадом! «Ми ж один 

народ!» - щоб привід був сказати). 

Якщо ця мова - не твоя,

то нам «не світить» ця країна… 

Включай інстинкти солов‘я 

і вчи нарешті соловїну! 

А вернуть воїни - вже й сміх 

усюди буде - український! 

Ми навчимо і ціле військо. 

І відокремимо 

Своїх.

@ІринаРубець


20 цікавих фактів про українську мову.

1. Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.


2. За оцінками довідників Ethnologue та Encarta українська мова посідає 28 місце у списку мов за кількістю носіїв. Кількість людей, які розмовляють українською, становить близько 45 мільйонів.


3. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.


4. Вчений В. Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в Х-IV тисячоліттях до нашої ери. Тому походження найважливіших українських слів слід шукати саме в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, які виникли значно пізніше.


5. Офіційно вважається, що після видання трьох перших частин «Енеїди» Івана Котляревського вважають зачинателем нової української мови, котра була прирівняна до літературної мови у 1798 році.


6. Тараса Шевченка вважають основоположником сучасної української літературної мови, який відібрав з народної мовної скарбниці багаті лексико-фразеологічні шари, відшліфував орфографічні й граматичні норми, поєднав її різнотипні стильові засоби (книжні, фольклорні, іншомовні елементи).


7. Українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської.


8. Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» – «вороженьки».


9. Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п»; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» – найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, в переважній більшості випадків прийшли в українську мову з інших мов.


10. В українській мові дві букви «г». В українському алфавіті існує два варіанти букви «г». Знак, відповідний російській букві Гг, означає «південноруське хе». Знак у вигляді літери Ґґ означає «звичайне російське ге» (зустрічається виключно в запозичених словах). Букву Ґґ почали масово використовувати тільки в дев’яності роки.


11. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» – назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.


12. В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов’янського календаря — сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп» , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» — мерзла колія на дорозі).


13. Іменник у нашій мові має 7 відмінків (один з них – кличний). На відміну від інших східнослов’янських мов, в українській мові є кличний відмінок. Сьомий, кличний, існує також в граматиках латини, грецької мови та в санскритській граматиці (як опціональний восьмий відмінок).


14. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду: теля, кошеня, жабеня.


15. В українській мові є безліч синонімів. Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45 синонімів.


16. Перший український «Буквар» видав у 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник, котрий знайшли в Римі 1927 року. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.


17. Найчастіше з українських творів перекладався «Заповіт»  Т. Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.


18. Найдовша скоромовка українською мовою – 724 слова! Вона увібрала у себе понад 70 українських скоромовок. Автор і виконавиця Анастасія Смєхова.


19. З лексичної сторони найбільш схожою до української мови є білоруська на 84%, наступна польська 70% і потім словацька мова 68%. З російською мовою всього 62% спільної лексики.


20. Українська дуже тісно пов’язана зі старослов’янською — спільною мовою предків всіх сучасних слов’ян, так само як санскрит, є мовою, найближчою до спільної мови перших індоєвропейців (арійців). До речі, в українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті: «повітря», «кохати», «кінь», «дерево», «вогонь».

Немає коментарів:

Дописати коментар