вівторок, 8 лютого 2022 р.

«Без права на забуття» Інформування

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року 

«… На підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов'язок на території інших держав…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав».

За даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих.

Окрім афганської,  українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тис. військовослужбовців.

Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами.   А скільки  їх пропало безвісти чи потрапило в полон! А ті, хто залишилися живими, пройшли сувору школу випробування долі. . Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників.

У цей скорботний день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу.

Як захлинався бій останній

І ущухав вогонь атак, 

Упав юнак в Афганістані 

– Двадцятирічний мій земляк. 

Упав, з очей спадали зорі, 

Темніла неба пилина… 

О, боже мій, що тільки творить 

Людьми придумана війна!

Війна в наш дім проникла тихо, 

Згасивши тисячі життів, 

І залишила біль і лихо 

– Печалі вдів і матерів. 

Хто ж відповість за юні долі 

В крові викупаний стяг? 

Коли і як приспати болі 

В людських знівечених серцях… 

А, може, скажуть кладовища 

Устами жалібних троянд, 

Чом дев’ять літ там юність нищив

 Для нас чужий Афганістан?


(Михайло Малиновський  «Хто ж відповість?» з книги «Відлуння афганських гір : нариси, спогади, вірші, пісні.»)


Немає коментарів:

Дописати коментар