середу, 20 жовтня 2021 р.

"Джані Родарі". Презентація книжкової виставки

Літературна доля Джанні Родарі виявилася доволі складною. Так, він удостоїться прижиттєвого визнання на батьківщині. У 1967 році його назвуть найкращим дитячим письменником Італії. У 1970 році слава Джанні Родарі набуває планетарного масштабу. Він отримає «Малу Нобелівку» - так називають премію імені Ганса Християна Андерсена, найпрестижнішу нагороду для «дитячих авторів».


Однак це було визнання, запізніле як мінімум на півтора десятка років. Воно могло і зовсім не відбутися. Дебют, «Книга веселих віршів», була зустрінута, в загальному,  прихильно, А ось opus magnum Джанні Родарі, знаменитий «Чиполліно», випущений в 1951 році, фактично торпедував його літературну кар'єру в Італії.





Паоло Станезе, італійський дослідник творчості Родарі, розповідав про це так: «У Італії книги Родарі були довгий час заборонені в школах. Католицька церква періодично влаштовувала їх публічні спалення перед дверима провінційних храмів. І хоча, на відміну від знаменитих нацистських багать, ці спалення офіційно державою не підтримувалися, розстановка сил була цілком зрозуміла. Католицька церква називала Родарі не інакше як "самим дияволом". Спалювали в основному "Чіполіно" ... »






 

Немає коментарів:

Дописати коментар