неділю, 24 жовтня 2021 р.

Тема тижня – 2021: Медіа та інформаційна грамотність для суспільного блага




Згідно з задумкою, всесвітній тиждень МІГ має об'єднати активістів із різних країн, які вважають медійну та інформаційну грамотність дієвим способом активізації міжкультурного діалогу.
Медійна та інформаційна грамотність традиційно розглядаються окремо. Але стратегія ЮНЕСКО об'єднує ці дві сфери в сукупний набір компетенцій (знань і навичок), що необхідні для життя й роботи людини в XXI столітті.
Серед компетенцій, увагу до яких намагається привернути глобальний тиждень МІГ, наступні:
• навички, що необхідні для ефективного пошуку, критичного аналізу, використання та розміщення інформації та медійного контенту;
• розуміння способів боротьби з пропагандою, мовою ненависті в Інтернеті та залякуванням у мережі;
• знання прав людини в Інтернеті;
• розуміння етичних проблем, пов'язаних із доступом до інформації та її використанням.
Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та Південна Африка, відбуватиметься з 24 по 31 жовтня 2021 р. за темою: «Media and Information Literacy for the public good ‒ Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».
У нинішній екосистемі складних, а іноді й суперечливих інформаційних потоків та смислів важко просувати суспільні цінності, якщо громадськість знесилена перед викликами та загрозами. Кожен та кожна має бути медійно та інформаційно грамотним / грамотною, щоби розуміти стан справ, сприяти безпечному використанню інформації та зручним можливостям спілкування.
Українські бібліотеки мають великі напрацювання з медійної та інформаційної освіти населення, виступають амбасадорами цифрової грамотності, відіграють велику роль у формуванні критичного мислення і просуванні навичок цифрової та медійної безпеки в суспільстві.



Немає коментарів:

Дописати коментар