четвер, 25 лютого 2021 р.

Право знати для кожної дитини

 Огляд правознавчого куточка

Друже!

Люди, щоб жити між собою по справедливості, дружно і без образ, придумали такі правила - закони, знання яких допоможе захищати свої інтереси, правильно оцінювати інформацію про все, що відбувається і реагувати на протиправні дії, знати як вести себе в складній ситуації.

 Бібліотекарі створили куточок з книжками для дітей, які розповідають про права дитини .






Сокол, Алла Володимирівна. Моя країна - Україна / Алла Сокол, Олена Конечна ; худож.: Олена Мяснікова, Ліза Зотова ; ред. Олександр Коваленко. – Донецьк: Глорія Трейд, 2010. – 62, [3] c. : іл.

Книга "Моя країна – Україна" запрошує юних читачів у подорож по рідній країні, у доступній формі знайомить із історією України, її державним устроєм, символікою, природними багатствами та культурою, даючи цілісне уявлення про Україну як незалежну демократичну державу. Мета книги – прищепити юним читачам почуття патріотизму, любові до своєї Батьківщини, гордості за рідну землю. Ці почуття і сформовані під їх впливом риси характеру – чесність, мужність, благородство, відданість – актуальні в усі часи, а надто в такий непростий період розвитку, який переживає Україна сьогодні. Чим раніше і більше кожна дитина довідається про свою Батьківщину, тим впевненіше торуватиме власну стежинку на шляху до щасливого майбутнього рідної країни.


Знай свої права, дитино. Основні засади Конвенції про права дитини (1989 р.) [Текст] / упор.: С. Кириленко, Л. Слабошпицька ; худож. Л. Гончарова ; авт. віршів І. В. Жиленко. - К. : Махаон-Україна, 2000. - 48 с. : іл.

Друже, очевидно, знаєш, що існує міжнародний документ, у якому записані усі основні твої права як маленького громадянина своєї держави. Свої права, як ти, певно, сам розумієш, потрібно знати. Щоправда статті цього документа викладені в офіційному стилі: адже саме так дорослі оформляють свої документи. Але зрозуміти і запам’ятати їх тобі буде зовсім не важко, бо кожна з цих статей у книжечці супроводжується гарним малюнком і цікавим віршами відомої поетеси Ірини Жиленко.
Бешкетливе кошеня і злодійкувате лисеня, Попелюшка, Івасик –Телесик і навіть грізний Карабас Барабас допоможуть тобі з 24-ма статтями Конвенції про права дитини, щоб у потрібний момент ти міг скористатися ними.
“…Права дитини
Ти мусиш вивчити сумлінно.
Це так потрібно, так важливо
Напевно знати в наші дні:
Коли з тобою справедливо
Вчиняють, а коли і ні.
Тож прочитай, завчи напам'ять.
Порадь і друзям почитать.
Хай прочитають тато й мама.
Закони всім потрібно знать!”.

І.Жиленко










Роглєв, Христо Йосипович. Лейтенант Доброта [Текст] : для дітей серед. шк. віку / [Х. Й. Роглєв ; редкол.: Мунін Г. Б. та ін.]. - Київ : Агентство по розповсюдженню друку, 2015. - 125, [1] с. : іл.


У книзі доступною для дітей мовою написано про доброго лейтенанта Доброту Михайла Івановича. Дядя Міша є головним героєм, професіоналом МВС, який допомогає людям, дає влучні поради про те, як потрібно діяти дорослим та діткам, керуючись законами України.
Цей посібник має стати настільною книгою школярів, які потребують поради, прагнуть ознайомитись із величезним світом законів своєї країни. У книзі доступно викладено техніку безпеки для дітей та підлітків на вулиці, в школі та в інших громадських місцях. Також у виданні викладено основні норми етикету, принципи і правила спілкування поміж служителями правопорядку та дітьми.

Цей куточок розміщений у дитячому відділі бібліотеки.












Немає коментарів:

Дописати коментар